Tech

A NASA központjában kaptak kiképzést a magyar űrhajósjelöltek

HUNOR - Magyar Űrhajós Program / Facebook
HUNOR - Magyar Űrhajós Program / Facebook

Houstonba, a NASA központjába látogattak a magyar űrhajósjelöltek – írja az MTI a HUNOR – Magyar Űrhajós Program közleménye alapján. A három férfi április elején vett részt egy tíznapos szakmai úton, ennek első állomása volt az amerikai űrügynökség bázisa.

A látogatás során betekintést kaphattak az űrkutatási szakemberek napi munkájába, valamint személyesen találkozhattak és beszélgethettek a világűrt már megjárt asztronautákkal. Emellett megtekintették a Nemzetközi Űrállomás élethű mását is, ahol a professzionális asztronauták kiképzése is zajlik, és közelebbről megismerkedtek az űrhajósok kiképzése során használt eszközökkel.

De nemcsak látogatóban voltak, hanem az Axiom Space szakembereitől átfogó elméleti és gyakorlati képzést is kaptak, valamint különböző alkalmassági teszteket és kiképzési feladatokat is végre kellett hajtaniuk. Ez idő alatt a vállalat űripari szakértői és pszichológusai folyamatosan vizsgálták a reakcióikat és a kommunikációs képességeiket. A jelöltek továbbá a virtuális valóság segítségével megtapasztalhatták az űrben való munkavégzés sajátosságait és élőben követhették nyomon a Nemzetközi Űrállomáson folyó kísérleteket is.

A magyar űrhajósjelöltek ezután Philadelphiába utaztak, a Nemzetközi Űrhajózási Képzési és Kutatási Központba, ahol sikeresen teljesítettek egy centrifugaképzést, amely az űrrepülés során felmerülő mell-hát irányú többletterhelést szimulálta. A jelölteknek 6G-s terhelést kellett elviselniük a 45 perces képzés során, amely idő alatt a teljes folyamatot szimulálták a felbocsátástól a visszatérésig. A szimuláció során a jelöltek űrorvosa hang- és videókapcsolaton keresztül folyamatosan nyomon követte az egészségügyi állapotukat, valamint figyelemmel kísérte élettani paramétereiket, a pulzus, a légzésszám és az EKG-adatok is rögzítésre kerültek.

Kapcsolódó
Ezért fontos, hogy legyen újra magyar űrhajós
Farkas Bertalan 1980-as, történelmi missziója után bő 40 évvel újabb magyar fogja elérni világűrt. Ki és hogyan?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik