Tech

Ilyen színű lehet a földön kívüli élet

Cappan / Getty Images
Cappan / Getty Images

Egy új tanulmány alapján az idegen bioszférák eltérhetnek a Föld zöldellő, növények uralta világától – írja a ScienceAlert. Noha bolygónkon a növények többsége zöld színű klorofillt tartalmaz, a gyenge fényviszonyok között élő fotoszintetizáló baktériumok általában lilák, hogy a lehető legjobban kihasználhassák az infravörös sugárzást.

Lígia Fonseca Coelho, a Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének munkatársa és a csapat tagja szerint a lila baktériumok a legkülönbözőbb körülmények között képesek elboldogulni, így a földön kívüli élet elsődleges jelöltjei közé tartoznak. Ezen mikroorganizmusok bizonyos extrém környezetekben jól érzik magukat, amennyiben nem kellene zöld növényekkel, algákkal és baktériumokkal versenyezniük, valószínűleg még sikeresebben lennének.

A Tejútrendszerben a legtöbb csillag nem olyan, mint a Nap: kisebbek, vörösebbek, és lényegesen kevesebb hőt, illetve fényt bocsátanak ki. A galaxisban található csillagok akár 75 százaléka vörös törpecsillag lehet, a kutatók régóta próbálják kideríteni, hogy egyáltalán kialakulhat-e élet ilyen égitestek közelében.

A Carl Sagan Intézet arra vállalkozott, hogy katalogizálja az élet különböző formáit, és kidolgozza, hogy miként nézhetnének ki a távolból vizsgálva. Bolygónkon a növényekben a klorofill a leggyakoribb fotoszintetikus anyag, a földitől eltérő fényviszonyok mellett azonban más lehet a helyzet.

Coelho és kollégái több mint 20 olyan baktériumfajt gyűjtöttek össze, amelyek karotinoidokkal hasznosítják a fényenergiát. Ezek az organizmusok vörös és infravörös sugárzáson élnek, a növényeknél egyszerűbb rendszereket használnak, és nem termelnek oxigént.

A szakértők ezután különböző felszíni és légköri viszonyokkal rendelkező idegen égitesteket modelleztek. A baktériumok hatására a bolygók minden esetben olyan intenzív színárnyalatokat produkáltak, amelyek potenciálisan kimutathatók.

A fajoktól függően a karotinoidok miatt a mikrobák narancsnak, vörösnek vagy barnának tűnhetnek.

A kutatók szerint ezek az árnyalatok a zöld mellett szintén fotoszintézisre utalhatnak, ezért érdemes keresni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik