Tech

Titokzatos objektumot észleltek több száz millió fényévre

sergeyxsp / Getty Images
sergeyxsp / Getty Images

Egy neutroncsillag és egy könnyű, titokzatos objektum ütközését észlelhették egy nemzetközi együttműködés keretében – írja a Live Science. A felfedezés a gravitációs hullámok vizsgálata révén született meg.

Az esemény mintegy 650 millió fényévre történt.

A kutatók úgy vélik, hogy a másik ütköző objektum egy meglepően könnyű fekete lyuk lehetett.

A páros egymás körül keringve, majd egyesülve gravitációs hullámokat keltett, a téridőben kialakult görbületeket 2023. május 29-én detektálta a LIGO-Virgo-KAGRA (LVK) együttműködéshez tartozó, japán, olaszországi és amerikai antennahálózat. Evan Goetz, a Brit Columbiai Egyetem munkatársa szerint ritka eseményről van szó.

A rejtélyes objektum a becslések alapján 2,5-4,5 naptömegű lehetett, tehát nagyobb a neutroncsillagok esetében megállapított 2,5 naptömegű határértéknél. Az égitest ugyanakkor kisebb volt, mint a legkönnyebb ismert fekete lyuk, amely nagyjából 5 naptömegű. Az új felfedezés segíthet jobban megérteni a neutroncsillagok és fekete lyukak közötti tömegrést, amelyben úgy tűnik, a véltnél több objektum lehet.

A fekete lyukak hatalmas tömegű csillagok pusztulásával jönnek létre. Egyes korábbi modellek azt mutatták, hogy a tömegrés tartományába eső fekete lyukak nem alakulhatnak ki közvetlenül ilyen csillagokból, Goetz szerint ugyanakkor az új megfigyelés cáfolhatja ezt. Elképzelhető, hogy finomítani kell a modelleken, de az sem kizárható, hogy egy bonyolult fejlődési folyamattal állnak szemben, amikor egy nehéz neutroncsillagból fekete lyuk születik.

2020 elején jelentették be, hogy első alkalommal mutattak ki olyan gravitációs hullámokat, amelyek egyértelműen egy, a tömegrésbe eső csillagmaradvány ütközéséből jöttek létre. A kutatók akkor nem tudták egyértelműen besorolni az objektumot. A mostani észleléskor nem működött elég műszer ahhoz, hogy pontosan lokalizálják az eseményt, de a detektálás azt jelenti, hogy további hasonló felfedezések következhetnek.

Egy rövid karbantartási szünet után az LVK detektorok április 10-én folytatták a téridő hullámzásának mérését. A LIGO csapata 2025 februárjáig több mint 200 gravitációs hullámjel megfigyelésére számít, beleértve néhány, átmeneti objektumra utaló jelet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik