Tech

Meztelen képeket szűrő rendszert készít az Instagram

Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Megnehezítené a Meta az meztelen fotók küldését az Instagramon – írja a The Guardian. A cég egy olyan rendszert dolgozna ki, amely automatikusan elhomályosítaná az ilyen képeket, ezzel védenék a fiatalokat a szexuális tartalmak kikényszerítésétől és egyéb visszaélésektől.

A vállalat egy csütörtöki blogbejegyzésben jelentette be, hogy a funkciót már tesztelik, és azt remélik tőle, hogy a segítségével a bűnözők nehezebben tudják majd csapdába csalni a kamaszokat.

Az Instagramot és hasonló felületek gyakran használják arra, hogy meztelen képeket csikarjanak ki fiataloktól, amelyekkel aztán zsarolják őket. A bűnözők ilyenkor azzal fenyegetőznek, hogy nyilvánosságra hozzák a fotókat, hacsak az áldozat nem csinálja azt, amit kérnek tőle. A visszaélők ilyenkor általában pénzt vagy szexuális szolgáltatásokat akarnak azért cserébe, hogy ne kerüljenek ki a képek.

Az Instagram ennek elhárítására tervezi bevezetni a meztelen fotókat elhomályosító új rendszerét, emellett pedig arra kérnek mindenkit, hogy nagyon jól fontolják meg mielőtt bárkivel is tartalmakat osztanak meg. A cég szerint a funkció ráadásul nemcsak az ilyen visszaélésekkel szemben lesz hatékony, hanem vele az is elkerülhető, hogy bárki kéretlen meztelen tartalmakat lásson az üzenetei között.

A funkció automatikusan működésbe fog lépni minden 18 év alatti felhasználó fiókjában, a felnőtteknek pedig lehetőségük lesz kedvük szerint be- vagy kikapcsolni azt. Bekapcsolás esetén a felhasználók egy figyelmeztetést kapnak majd, amikor el akarnak küldeni egy meztelen képet, amely ennek veszélyeire figyelmezteti őket. A fogadó felek pedig elhomályosítva kapják meg a képet, ám ha úgy döntenek, hogy mégis szeretnék látni, mi van a fotón, erre lesz lehetőségük.

A Meta cég birtokában van a Facebook és a WhatsApp is, ezekre a felületekre viszont egyelőre nem tervezik bevezetni az újítást. Az Instagram viszont egy olyan rendszeren is dolgozik, amely felismerné a bűnözőket és elrejtené előlük a kiskorúak profiljait.

Kapcsolódó
A Facebook és az Instagram szándékosan kihasználja a kiskorúakat
A Meta több munkatársa elismerte, hogy a vállalat úgy tervezte meg termékeit, hogy kihasználja a fiatalok pszichés fejletlenségét, hiányosságait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik