Tech

Kiderült: vannak, akik gyorsabban látnak

Alexey Khodus / Getty Images
Alexey Khodus / Getty Images

A dublini Trinity College idegtudományi kutatói egy pislogásos kísérlet során sikeresen bizonyították, hogy az emberek nem egyformán észlelik a szemmel látható jeleket, így egyesek több vizuális információhoz férhetnek hozzá egységnyi idő alatt, mint mások – írja a MedicalXpress.

A sebesség, amellyel a világot a szemünkkel érzékeljük, hasonlít a monitorok frissítési gyakoriságára – ezt a szakemberek időbeli felbontásnak nevezik.

A kutatók jelen kísérlet során az úgynevezett kritikus villódzási küszöb jelenségét használták feltételezésük igazolására. Ez annak a maximális frekvenciának az értéke, amelyen az egyén még képes észlelni, hogy a fényforrás villódzik.

Ha a fény a küszöbérték felett villog, akkor állandónak fogják látni a fényt. A kísérletben résztvevők egy része mozdulatlannak látta a fényt, amikor az másodpercenként 35-öt villant, viszont voltak olyanok, akik még a másodpercenkénti 60 villanást is észlelték.

Clinton Haarlem, a PLOS One folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint azok az emberek, akiknek jobb az érzékelése, előnybe kerülhetnek például a labdasportokban, vagy olyan versenysportokban, ahol a vizuális információk gyorsan változnak, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Kiderült, hogy tényleg van színe a szagoknak
Ön is a barna színre gondol, ha azt látja leírva, hogy kávé? Nem véletlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik