Tech

66,5 millió forintot fizetett valaki Steve Jobs aláírt névjegykártyájáért

RR Auction
RR Auction

Az Apple legismertebb alakja, Steve Jobs már több mint egy évtizede, hogy meghalt, szelleme azonban még mindig köztünk jár. Jelentőségét nemcsak az Apple sikertörténete jelzi, hanem az is, hogy mekkora a kereslet a relikviái után. Remek példa erre, hogy a napokban 181 183 dollárt, vagyis nagyjából 66,5 millió forintot adott valaki az RR Auction aukciósház árverésén Steve Jobs dedikált névjegyéért.

A Gizmodo szerint az Apple társalapítója a feltételezések szerint 1983-ban írhatta alá a kártyát. A március 21-én megrendezett árverésen összesen hat olyan tárgy kapott szerepet, amin Steve Jobs aláírása szerepelt. Bobby Livingston, az RR Auction ügyvezető alelnöke szerint az, hogy a cetli átlépte a 180 ezer dolláros árszintet, teljesen új mércét állít fel a dedikált névjegykártyák piacán.

A kártya mellett gazdát cserélt egy csekk is, ami 1976-ból származik, és amit szintén aláírt Jobs. Ez 176 850 dollárért, vagyis mintegy 64,8 millió forintért ment el. A csekk azért is különleges, mert két héttel az Apple megalapítása előtt állították ki. 

1976. március 19-én az Apple még nem adhatott ki saját csekket, így Jobs a csekk bal felső sarkába cégnévként azt írta: „Apple Computer”. A cím pedig annak a háznak a garázsa, ahol a céget megalapították.

RR Auction

Az aukción 4653 dollárért, vagyis nagyjából 5,3 millió forintért elkelt az Apple egykori vezetője által aláírt mozijegy, és egy, dolgozóinak küldött levél is. Ez utóbbiért 17 700 dollárt (6,4 millió forintot) fizetett új tulajdonosa, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Hihetetlen, mennyit fizettek ezért a 15 éves iPhone-ért
Egy új autót is simán vehetnénk ennyiből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik