Tech

Itt az alkalmazás, ami kiszűri a hamis dokumentumokat

ETH Zürich
ETH Zürich

Az Information Security Group kutatói kidolgoztak egy olyan telefonos applikációt, amely segíthet a hamis dokumentumok kiszűrésében, még akkor is, ha azokat kinyomtatott formában kapjuk kézhez, írja az Interesting Engineering.

Mint írják, a dokumentumot kiállító szervezetnek QR-kóddal kell ellátnia az eredeti példányt, majd titkosított formában menteni egy szerverre, végül pedig nyomtatott példányt küldeni a címzettnek. A kinyomtatott dokumentum valódiságának ellenőrzéséhez nem kell mást tennünk, mint megnyitni a cég által készített ellenőrző alkalmazást, és beolvasni a QR-kódot. Az alkalmazás zöld fénnyel jelzi, ha a dokumentum hiteles.

A hitelesítés mindössze pár másodpercet vesz igénybe, és lényegében bármilyen változtatás valós időben megjelenik a képernyőn.

Adatvédelmi okokból a lefotózott dokumentumot nem tárolják az okostelefonon. A rendszer azonban még finomításra szorul, ugyanis a fejlesztőknek egyelőre meggyűlik a baja azzal, hogy kiszűrjék az olyan természetes, félrevezető jeleket mint a gyűrődés, vagy épp a kávéfoltok.

Martín Ochoa, a thenti elnevezésű fejlesztés alapjául szolgáló kutatás vezető szerzője szerint napjainkban már elég egyszerű ellenőrizni egy online dokumentum hitelességét, ám mivel a fizikai nyomtatványok szintén jelen vannak, erre is megoldással kell szolgálni.

Svájcban egyébként már fel is figyeltek a technológiára, és 2024 márciusától már használatban lesz a zürichi adóhatóság irodáiban. Ha a bevezetés sikeres lesz, a város több ágazata, sőt Svájc más végrehajtó hivatalai is átvehetik a technológiát. A jövőben az alkalmazás nemcsak dokumentumok, de akár órák, vagy ruhadarabok hitelesítésére is alkalmassá válhat.

Kapcsolódó
Ingyenes app szűrheti ki a ritka rákfajtát
A program fényképekből akár több mint egy évvel az orvosi diagnózis előtt is meg tudja mondani, ha baj van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik