Tech

Újabb rekord született a pi értékének meghatározásában

Jeffrey Coolidge / Getty Images
Jeffrey Coolidge / Getty Images
105 billió tizedesjegyig jutott egy kaliforniai cég.

Egy adattárolással foglalkozó cég több mint 100 billió számjegyig jutott a pi meghatározásában, ezzel megdöntve a Google felhőszolgáltatásának korábbi rekordját. A kaliforniai székhelyű Solidigm elnevezésű cég Pi-napon, vagyis március 14-én fedte fel, hogy körülbelül 105 billió tizedesjegyig jutottak a számítógépeik, írja a Live Science.

A pi rejtett tizedesjegyeinek feloldása nincs valódi hatással a matematikára, mert a számításokhoz ritkán van szükség néhány tucatnál több számjegyre. Például a NASA tudósainak csak a pi első 15 tizedesjegyét kell ismerniük ahhoz, hogy megértsék az univerzum működésének alapelveit. Ehelyett a szám legpontosabb értékének kiszámítása az egyes számítógépes és adattároló rendszerek képességének tesztelésekor jön kapóra.

Viszonyításképp, ha a számot 10-es méretű betűtípussal, egy folyamatos sorban írnánk le egy papírra, a szám körülbelül 3,7 milliárd kilométer hosszú lenne, ami azt jelenti, hogy a Földtől egészen az Uránusz és a Neptunusz közöttig nyúlna. A komplett számsort természetesen nem mutatta meg a cég, de ha érdekli: pi 105 billiomodik számjegye a 6-os.

A számítás körülbelül 75 napig tartott, ehhez pedig a cég 36 SSD-jét használták fel, amelyek összesen nagyjából 1 petabájtnyi, vagyis 1 millió gigabájtnyi adatot tartalmaztak.

Ahogy a számítógépek egyre erősebbek lesznek, elkerülhetetlen, hogy egyre több számjegyet ismerjünk meg. Mindazonáltal bármilyen erősek is lesznek a számítógépek, végtelen természete miatt soha nem fogjuk megismerni a pi utolsó számjegyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik