Tech

Van, ahol már beindult a drónos ételszállítás – Magyarországon lehet jövője?

Liang Xu / Xinhua / AFP
Liang Xu / Xinhua / AFP

A Tele2 és az Aerit vállalatokkal együttműködésben a Foodora Svédországban úttörő drónos kiszállításba kezdett, elsőként az élelmiszeriparban. Elsőként a Stockholm közeli, szigetekkel tagolt Värmdö területét választották ki a drónos kiszállítások helyszínéül, a következő hónapokban pedig bővülni fog az éttermek és üzletek száma, ahol elérhető lesz ez a megoldás.

„Az igazi innovációkat a szükség szüli, és bár nálunk nincsenek extrém nehezen megközelíthető városrészek vagy települések, mint egy széttagolt szigetekkel tarkított országban, a jövő logisztikája elképzelhetetlen a Foodora alakító részvétele nélkül – osztotta meg a magyar vonatkozásokat közleményében a cég. – Magyarországon mindig is nélkülözhetetlenek lesznek a futárpartnereink, a technológiai lehetőségekre pedig inkább segítő kézként tekintünk.”

Olyan területeken tudjuk elképzelni az automatizációt, amely a futárok számára is könnyítést jelenthet: például egy nagyobb irodaházban, vagy zárt campuson, ahol több perc is lehet, amíg a futár megtalálja a vásárlót vagy az ajtót, pedig már úton lehetne a következő rendelésért.

„Ezekben a helyzetekben hasznos lehet egy az adott helyszínre optimalizált robot, amely átveszi a recepción a rendelést a futártól, és azt a megfelelő ajtóhoz, vagy akár az íróasztalhoz viszi, miközben melegen tartja” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik