Tech

14 országon halad át a világ leghosszabb autóútja

James Osmond / Getty Images
James Osmond / Getty Images

A rekordok könyve szerint a pánamerikai autópálya a világ leghosszabb útja, amely mintegy 30 ezer kilométeren húzódik Alaszkától egészen Argentína déli csücskéig. Az autópálya azonban közel sem folyamatosan, és a világon vannak kihívói – ezeket gyűjtötte most listába az IFLScience.

Az Észak-Közép és Dél-Amerikán átívelő autóút ötlete először 1923-ban merült fel, az Egyesült Államok javaslatára. Bár sokan az országok jó viszonyának megalapozásának lehetőségét látták a projektben, még többen úgy látták, hogy az Egyesült Államok inkább saját autó- és egyéb termékeinek exportjának növelésére, és a dél-amerikai országokból történő olcsóbb importra használná az utat.

A javaslatot több évnyi vita követte, végül a pánamerikai autópályáról szóló egyezményt 1937-ben írta alá Argentína, Bolívia, Kanada, Chile, Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Peru és az Egyesült Államok.

A haladás azonban nem volt valami gyors, és valójában a mai napig nincs teljesen kész az út. A legnagyobb törés Darién régióban található, azon a vékony, 160 kilométeres szárazföldi szakaszon, amely Panamát köti össze Kolumbiával. A területen a sűrű dzsungel miatt még földút sem halad át, így az autópálya felhúzását természetvédők blokkolták. Ráadásul a régióban felfegyverzett milíciák vannak és drogcsempész útvonalak is húzódnak, így rendkívül veszélyes területnek számít.

Vannak azért kihívók

Nem Amerika az egyetlen kontinens, ahol hasonló utat terveztek. Ott van például az Asian Highway Network leghosszabb útvonala, az Asian Highway 1 (AH1), amely 20 557 km-en húzódik, a japán fővárostól, Tokiótól Koreán, Kínán, Délkelet-Ázsián, Bangladesen, Indián, Pakisztánon és Iránon át egészen a török-bolgár határig.

Természetesen ez az út sem folyamatos, ugyanis több mint 942 kilométernyi tenger választja el Japánt és Dél-Koreát, ráadásul a legtöbb civil nem is tud átkelni a Dél-Koreát és Észak-Koreát elválasztó demilitarizált zónán. 

A leghosszabb összefüggő út címet Ausztrália hódította el, amely az egész sziget külső peremén körülbelül 14 500 kilométeren húzódik. Egy nemrégiben felállított rekord szerint 5 nap, 13 óra és 43 perc alatt lehet megtenni ezt a távot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik