Tech

Kína már a Holdra is biztonsági kamerákat telepítene

xia yuan / Getty Images
xia yuan / Getty Images

2021-ben a kínai és az orosz űrhivatal előállt a Nemzetközi Holdkutató Állomás ötletével. Ennek részeként a következő néhány évtizedben egy teljesen működőképes állomást hoznának létre a Hold felszínén, amelyet tudományos kutatásra használnának, a végső cél pedig az állandó emberi jelenlét megteremtése lenne a Holdon.

A kezdeményezés iránt több ország is érdeklődött azóta, köztük Venezuela, Dél-Afrika, Azerbajdzsán, Fehéroroszország és Pakisztán. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a két ország, amely híres a polgárai megfigyeléséről, hogyan gondoskodna a bázis állandó felügyeletéről, írja az IFLScience.

Nos, erre is megérkezett a válasz: a South China Morning Post kínai lap szerint a Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) kiterjedt több száz egységből álló szenzor- és kamerahálózatot telepítene a jövőbeni holdbázis megfigyelésére.

A rendszer a Skynet 2.0 nevet kapta.

Beszámolójuk szerint a kisméretű, 100 grammos kamerákat mesterséges intelligencia által vezérelt chipekkel szerelnék fel, amelyek „különállóan képesek azonosítani, lokalizálni, követni és megcélozni a gyanús célpontokat”.

Amennyiben bármilyen „rendellenességet” észlel, a rendszer fel van készítve arra, hogy „azonnal riasztási jelzések leadására és megfelelő válaszintézkedések kezdeményezésére”. Az Acta Optica Sinica kínai tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a rendszer a kínai megfigyelőrendszer tapasztalatait venné alapul.

Kapcsolódó
Már a mi életünkben emberek élhetnek a Holdon
Már a mi életünkben megvalósulhat számos sci-fi-alkotó álma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik