Tech

Itt a gyógyszer, ami egyszerre több ételallergiát kezel

SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az elmúlt években jelentősen megugrott azon diagnosztizált betegek száma, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Bár a szakorvosok legtöbbször az adott ételtípus elhagyására szólítják fel a betegeket, bizonyos esetekben gyógyszerek is segíthetnek az allergiás reakciók elkerülésében. Most az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) egy olyan kísérleti gyógyszert hagyott jóvá, amely többféle allergiát is kezelhet egyszerre – írja az IFLScience.

A közlemény szerint ez az első olyan készítmény, amely egyszerre több gyógyszert is képes kiváltani, és már egyetlen adaggal csökkentheti az olyan élelmiszerallergiák súlyosságát, mint például a földimogyoró-, a tej- és a tojásallergia.

A Xolair elnevezésű készítmény egy injekciós monoklonális antitest alapú kezelés, ami olyan immunfehérjéket juttat a szervezetünkbe, amelyek az immunglobulin E (IgE) molekulához kötődnek – ezek felelnek az allergiás reakciók kiváltásáért. Azáltal, hogy megtiltja az IgE receptorokhoz való kapcsolódást, a gyógyszer csökkentheti az I. típusú reakciókat, így például az anafilaxiás sokk kockázatát is.

A felnőtteknél a tüneti kezelés mellett az ismételt használat is ajánlott, ezáltal ugyanis csökkenthetik a súlyos reakciók előfordulásának valószínűségét, és minimalizálja azok kockázatát, ha mégis előfordulnának. A készítményt 2-4 hetente adták be a tesztidőszak során, és fontos volt, hogy a páciensek továbbra is elkerüljék az érintett élelmiszerek fogyasztását.

Bár a készítmény nem szünteti meg az ételallergiát, és nem teszi lehetővé az azt kiváltó ételek fogyasztását, ismételt használata segít csökkenteni az egészségre gyakorolt negatív hatásokat, ha véletlenül mégis expozíció történne

– jelezte Dr. Kelly Stone, a pulmonológiai és allergiás esetekkel foglalkozó szakember. Bár a klinikai tesztek 67 százalékos sikerrátát hoztak, a kutatók jelezték, mellékhatások is felléphetnek. Ilyen például a láz, az ízületi fájdalom, a bőrkiütésre és a parazitafertőzés. Az FDA kiemelte, ezek miatt a Xolair használatát csakis egészségügyi intézményben szabad megkezdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik