Tech

Felbecsülhetetlen értéket találtak takarítás közben

Kingston University via The Mirror
Kingston University via The Mirror

Véletlenül, egy lakás takarítása közben találtak rá a világ egyik első személyi számítógépének két példányára az Egyesült Királyságban – írja a LiveScience.

Az amerikai Q1 Corporation által 1972-ben gyártott Q1 számítógépeket több doboz alá temetve találták meg, miközben egy ingatlant pucolt ki a Just Clear vállalat néhány dolgozója. A számítógép példányai utoljára az 1970-es években tűntek fel egy olajfúró cégnél, a többi ismert modell pedig valahol Skandináviában kallódhat.

A takarítócég alapítója, Brendan O’Shea a készülékek felfedezése után felkeresett egy szakértőt, aki elmondta, hogy ezek az eszközök a világ első teljesen integrált, egychipes mikroprocesszorral működő asztali számítógépei, amely a modern PC-k előfutárainak is tekinthetők. 

Paul Neve, az Egyesült Királyság Kingston Egyetem számítástechnikai professzora szerint a Q1-nek akkora hatása volt a piacra, hogy ma nem lennének PC-k, Mac-ek, Apple- vagy Android-telefonok a Q1 Corporation nélkül. A számítógépeket ideiglenesen a Kingston Egyetem kiállítására vitték, később pedig minden bizonnyal elárverezik majd azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik