Tech

Rengeteg Facebook Marketplace felhasználó adata szivárgott ki

Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Kétszázezer Facebook Marketplace felhasználó adatait tették közzé egy hackerfórumon – írja a Bleeping Computer. Az adathalmaz érzékeny információkat, például mobiltelefonszámokat, e-mail címeket és más személyes adatokat is tartalmaz az érintettekről.

Az IntelBrokernek nevezett szivárogtató azt állítja, hogy ezt a részleges Facebook Marketplace-adatbázist egy Discord segédprogrammal szerezte meg, miután feltörte egy Metának dolgozó vállalkozó rendszerét. 

A szakértők figyelmeztettek, a fenyegető szereplők az internetre kiszivárgott e-mail címeket és mobilszámokat adathalász támadásokhoz használhatják fel. A kiteregetett mobilszámok és személyes adatok felhasználhatók SIM-csere támadásokhoz is, amelyek lehetővé teszik, hogy ellopják az SMS-ben küldött hitelesítési kódokat, és eltérítsék célpontjaik fiókját.

A hackerről már korábban is lehetett hallani: ő törte fel például a DC Health Link rendszerét, melynek eredményeként rengeteg személyes adat szivárgott ki az Egyesült Államok képviselőházának tagjairól és alkalmazottairól a netre. Emellett a Hewlett Packard Enterprise és a General Electric Aviation rendszerét is feltörte már a fenyegető szereplő.

A Facebook történetében sem épp ez az első súlyos adatszivárgás. 2021 áprilisában több mint félmilliárd felhasználó mobiltelefonszáma, Facebook-azonosítója és neve kiszivárgott, többek közt az oldal három alapítójának, vagyis Mark Zuckerbergnek, Chris Hughesnek és Dustin Moskovitznak a telefonszámát is tartalmazta.

Kapcsolódó
Veszélyes átverés terjed a Facebookon
A csalók a felhasználók együttérzésére pályáznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik