Tech

Ez a napelem vékonyabb, mint egy papírlap

Miguel Guasch Fuxa / Getty Images
Miguel Guasch Fuxa / Getty Images

Egy, a kínai Jiangsu Tudományos és Technológiai Egyetem (JUST) kutatói által vezetett kutatás elképesztő eredményt hozott: sikerült létrehozniuk egy olyan szilícium alapú napelemfajtát, amely vékonyabb, mint egy átlagos papírlap – írja az Interesting Engineering.

Az ausztrál Curtin Egyetem és a kínai LONGi Green Energy Technology kutatóival együttműködésben készített fejlesztésnek sikerült tovább mennie a korábbi, 60 mikrométeres napelemvastagságnál, így 50-re csökkentették azt. Ez azt jelenti, hogy a panelek az emberi hajnál is vékonyabbak.

A papírtól eltérően ezek a szilíciumcellák azonban klasszikus értelmében véve nem hajtogathatók, viszont tekercselhetők, ami hasznos, ha például műholdakra, vagy más űrbéli alkalmazásra kerülne sor.

A szilíciumcellák vékonyításának van egy másik előnye is. Az ilyen napelemek gyártása jóval kevesebb anyagot használ fel, amelynek köszönhetően jóval olcsóbbak és könnyebbek is lehetnek ezek az egységek.

Van azonban egy hátránya is a papírvékony paneleknek: a napelemek a vékonyság miatt elvesztik az energiaátalakítási hatékonyságukat. Ez a fejlesztés azonban energiakonverziós hatékonyság terén jobbnak bizonyult a korábbi próbálkozásoknál, és elérte a 26 százalékos határt, ami jelentős előrelépésnek tekinthető. Az egyetemek folytatják a közös munkát, céljuk pedig a még rugalmasabb panelek létrehozása lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik