Tech

Tapasztalatszerzés külföldön, kimagasló kezdőfizetések itthon

Ha a Műegyetemet választod két dologban biztos lehetsz: Európa 9 másik vezető egyetemén is tapasztalatokat szerezhetsz, diplomáddal pedig kevesebb, mint 2 hónap alatt kiemelkedő jövedelemért tudsz elhelyezkedni.

A jelentkezés hajrájában is érdemes a felvi.bme.hu honlap pontszámító kalkulátorára (felvi.bme.hu/pontszamito) kattintani, ahol kiszámítható az új felvételi rendszer szerinti műegyetemi pontszám. Az oldal szakkeresőjében böngészhet a felvételiző, hogy neki melyik BME szakot érdemes választania (felvi.bme.hu/szakkereso). Ez a honlap részletes áttekintést ad a Műegyetem alap- és mesterképzési-, valamint osztatlan szakjairól, továbbá bemutatja hallgatók számára elérhető lehetőségeket, legyen szó kollégiumi elhelyezésről, nemzetközi kapcsolatokról, karrierépítésről, közösségi életről, sportolásról, szakmai fejlődésről, versenyekről vagy tehetséggondozásról.

Kattints a felvi.bme.hu/pontszamito oldalra!

Miért érdemes a BME-re jelentkezni? Mert Magyarország vezető műszaki egyeteme az egyetlen magyar egyetem, amely mindhárom meghatározó egyetemi világrangsorban (THE, ARWU, QS) szerepel? Mert a két magyar felsőoktatási rangsor adatait összesítve a BME a legjobb magyar egyetem? Talán azért, mert műegyetemi diplomával kevesebb mint két hónappal a végzés után az átlagos kezdőfizetéseknél magasabb összegért tudnak elhelyezkedni a pályakezdők?

 

Ezekre igen a válasz és további két érvet ajánlunk a felvételizők figyelmébe.

A műegyetemi diploma gyorsan megtérülő befektetés. Bihari Péter oktatási rektorhelyettes a Diplomás Pályakövetési Rendszer adataiból azt emeli ki, hogy a BME-n diplomát szerzett szakemberek a végzést követően kiemelkedően gyorsan elhelyezkednek, az átlagosnál magasabb bérekre számíthatnak, karrierpályájuk pedig lendületesen ível felfelé. 10-ből 9 végzett újra a BME-t választaná továbbképzése színhelyéül, és másoknak is ajánlaná az intézményt. „A Műegyetem közel negyed évezredes múltjára, szilárd szakmai és tudományos alapjaira építve olyan szakembereket képzünk, akiket a jövő kihívásai inspirálnak, és akik nemcsak most, hanem 10-20 év múlva is megfelelnek az adott kor támasztotta követelményeknek. Célunk, hogy akik most diplomáznak a BME-n, jövőnk aktív alkotóiként azokat a nehézségeket is képesek legyenek megoldani, amelyeket ma még kérdésként sem tudunk megfogalmazni.”

A műegyetemisták az Erasmus program mellett aktív résztvevői lehetnek az EELISA európai egyetemi hálózatnak, amely elsősorban műszaki és üzleti tudományok területén kínál képzéseket. Az EELISA program keretein belül a műegyetemi hallgatók számára lehetőség nyílik nemzetközi tapasztalatok szerzésére, külföldi egyetemeken való tanulásra vagy kutatásra. A szövetség keretében létrejött közösségek Isztambultól Párizsig 9 egyetemen várják a műegyetemistákat. Nagyapáti Anna Panna, a BME hallgatója két EELISA partneregyetemen is járt: „A madridi műszaki egyetemen biotechnológiával és önvezető járművekkel kapcsolatos workshopokon vettem részt, majd Pisa Sant’Anna egyetemén fenntartható fejlődéssel és körforgásos gazdasággal kapcsolatos képzés hallgatója voltam. Egyedülálló volt a képzés, valamint lehetőség a nagyszerű városok és a környék megismerésére. Az EELISA program életre szóló élményt és magabiztosságot adott.”

Anna nincs egyedül, a BME minden diákja előtt nyitva áll a lehetőség, hogy az EELISA szövetség keretében Európa legjobb műszaki egyetemein hallgasson akár több félévet is. Kattints a BME Facebook oldalára és hallgasd meg itt az Annával készült interjút.

Nagyapáti Anna Panna előadása az EELISA program rendezvényén a Műegyetemen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik