Tech

Micimackó után a zsiráfokat is betilthatják Kínában

Grant Faint / Getty Images
Grant Faint / Getty Images

Nem kizárt, hogy Micimackó és Peppa Malac után a zsiráfok lesznek a kínai internetes cenzúra következő áldozatai. A történet azzal kezdődött, hogy az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége február 2-án feltöltött egy bejegyzést az állatokról, amelyben jelezték, hogy GPS-technológiával kutatják fel Afrikában a veszélyeztetett példányokat.

A kínai Weibo közösségi appon azonban furcsa módon berobbant a bejegyzés, és a szokásos pár ezer kedvelés helyett 970 ezer lájk és 180 hozzászólás jelent meg a bejegyzésnél – írja a Business Insider.

A kommenteknek azonban nem sok köze volt az állatok megmentéséhez, sokkal inkább a kínai tőzsdepiac bezuhanására panaszkodó hozzászólók jelentek meg kiadni a dühüket. Ennek oka, hogy a jól ismert és pénzügyileg stabil, nyilvánosan jegyzett társaságok részvényeit nyomon követő blue chip-index jelentősen bezuhant a Covid-járvány és a megszorítások óta.

Az ország tőzsdéje 2021 óta több mint 6 billió dollárt veszített értékéből, és folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy januárban vagy tucatszor közbelépett Peking annak érdekében, hogy megállítása a csökkenést.

A kínai kommentelők közül többen az amerikai kormány segítségét kérték, és kifejezték nemtetszésüket. Ez pedig veszélyes terep, ugyanis mint a múltból van példa rá, a kínai állampárt nem veti meg a cenzúrát. Korábban Micimackó és Peppa Malac is a kínai cenzúra áldozatává vált, most pedig úgy tűnik, a zsiráfokon a sor. Jól példázza ezt, hogy a kommentek közül sokat letiltottak, és néhány hesteget, például a #TheGiraffeIncidentet is blokkolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik