Tech

Ezekre figyeljen, ha új laptopot vásárolna

Hinterhaus Productions / Getty Images
Hinterhaus Productions / Getty Images

Egy kütyü vásárlása sosem egyszerű, ugyanis rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Sokaknak természetesen az ár-érték arány a legfontosabb, a tapasztalat pedig azt mondatja, hogy amennyiben több évig szeretnénk használni az adott eszközt, megéri a minőséget választani a kedvező ár helyett. A Slashgear azt járta körül, mikre érdemes még figyelni.

Az első dolog, amit el kell döntenünk, hogy mire használnánk a gépet. Amennyiben a játék, vagy a videóvágás fontos, érdemes elfelejteni az alapmodelleket, és figyelni a specifikációkat, különösen a videókártyára (GPU), a processzorra (CPU) és a képernyőre vonatkozó adatokat.

Míg a legtöbb nagy, dedikált GPU-val rendelkező laptop már megfelelő processzorral párosul, fontos figyelni arra is, hogy olyan laptopot válasszunk, amely magas frissítési rátájú kijelzővel bír.

Emellett az is fontos, hogy mekkora a RAM és tárhely van az eszközben. Általánosságban elmondható, hogy a 8 GB RAM elegendő a mindennapi feladatok ellátásához, de 12-16 GB háttértárral teljesen bebiztosíthatja magát. Tárhely terén szintén érvényesül a minél nagyobb, annál jobb elv, ám arra is fontos, figyelni hogy HDD helyett inkább SSD-vel legyen felvértezve az eszköz.

Csakúgy, mint a mobilok esetében, a laptopoknál és a PC-knél is fontos mérlegelni, milyen operációs rendszert preferálunk. Az iPhone-nal rendelkező vásárlók jobban járhatnak az Apple ökoszisztémájával, az androidosok pedig a Windows-zal. A két rendszer között azonban egyre nagyobb az átjárás, és szépen lassan egyre gondtalanabb lesz az élet vegyes környezetben is.

Időtállóság és az ár

Gondolkodjunk el azon is, meddig akarjuk használni az eszközt. Az okostelefonokkal ellentétben a laptopokat és a számítógépes hardvereket lényegesen hosszabb élettartamra tervezték, annak ellenére, hogy a lapkakészletek és grafikus kártyák újabb kiadásai is 1-2 évente napvilágot látnak.

Egy jó laptop optimális esetben 5-7 év közötti támogatást is nyújthat.

Ha sikerül is ez idő alatt elkerülni a fizikai sérülést, az idő elkezdi tépázni a gépet, és elsőként az akkumulátor, vagyis a készülék töltés nélküli üzemideje csökken. Itt fontos szempont, hogy cserélhető-e házilag a telep – ebben pedig jelenleg a Windowsos gyártók járnak előrébb, mivel a Mac-ekkel ellentétben ezek nem tartalmaznak saját hardvereket.

Végül pedig érdemes megfontolni azt is, hogy amennyiben néhány év után az eladás mellett döntenénk, mi képvisel magasabb értékét a használt piacon. A MacBookok ezen a téren általában jobban teljesítenek, és hosszú távon lehet, hogy költséghatékonyabbak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik