Tech

Egyre kisebb lesz a Hold

David Trood / Getty Images
David Trood / Getty Images

A Hold korábban melegebb volt, idővel azonban lehűlt, ennek a változásnak pedig komoly következményei vannak napjainkban: az égitest zsugorodik, ami jelentős rengéseket és földcsuszamlásokat idéz elő – írja az IFLScience.

A The Planetary Science Journal elnevezésű szaklapban megjelent friss kutatás azt vizsgálta, hogy a feljegyzett holdrengések milyen hatással lehetnek a Hold felszínére, különösen annak déli pólusára.

Az elemzés során kiderült, hogy a területen található dombok és kráterek különösen veszélyeztettek, ugyanis a földmozgások hatására szétválhatnak. Nicholas Schmerr, a Marylandi Egyetem professzora szerint a laza, üledékes talaj könnyedén lehetővé teszik a rázkódások és a földcsuszamlások kialakulását.

A holdrengések egyébként nem túl mélyek, nagyjából 50-220 kilométeres mélységből származnak a felszín alattról, ami eltörpül azokhoz a földmozgásokhoz képest, amiket a Földön tapasztalunk.

A Holdon az eddigi rekord 5,7-es magnitúdójú volt, amelyet az égitest déli sarkán észleltek. Bár ez nem számít túlságosan erősnek, a kutatók felhívják a figyelmet, hogy nem szabad lebecsülni ezeket.

Schmerr szerint a kutatás azért is fontos, mert egyre közelebb kerülünk az Artemis-küldetés űrhajósokkal végzett holdmissziójához. Itt nagyon fontos, hogy a legénységet, a felszerelést és infrastruktúrát is a lehető legnagyobb biztonságban tartsuk, ez a kutatás pedig pontosan erre segít felkészülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik