Tech

Történelmi adatszivárgás: 26 milliárd információ látott napvilágot

Boris Zhitkov / Getty Images
Boris Zhitkov / Getty Images

Mintegy 26 milliárd adatot tartalmazó, 12 terabájt méretű nyilvántartás szivárgott ki az internetre. A Cybernews információi szerint ez minden bizonnyal az egyik legnagyobb, valaha felfedezett adatszivárgás, még úgy is, hogy az adatok jelentős része korábban napvilágot látott.

Bob Dyachenko, a SecurityDiscovery.com kiberbiztonsági kutatója szerint a kiszivárgott adatok sokkal több információt tartalmaznak, mint csupán hitelesítő adatokat: a legtöbb adat érzékenynek nevezhető, ezért komoly értékkel bír a rosszindulatú szereplők számára.

Az információkat felhasználhatják többek között személyazonosság-lopáshoz, kifinomult adathalász sémák készítéséhez, célzott kibertámadásokhoz, valamint jogosulatlan hozzáféréshez is.

A legtöbb, 1,4 milliárd kiszivárgott adat a Tencent QQ kínai üzenetküldő alkalmazástól származik, míg a második, több mint félmilliárd érintettel a szintén kínai Weibo app.

Sajnos számos, idehaza ismert cég is érintett: a MySpace (360M), a Twitter (281M), a Deezer (258M), a Linkedin (251M), az AdultFriendFinder (220M), az Adobe (153M), a Canva (143M) esetében több mint százmillió kiszivárgott infóról beszélhetünk, de ott van az érintettek között a Dropbox (69M) és a Telegram (41M) is.

A szivárogtatás számos ország honlapjait és felhasználóit érinti, melyek között több európai érintett is van: a Cybernews honlapján megtalálható lista szerint néhány kisebb, magyar oldal is érintett. 

A kiszivárgott adatokat itt lehet ellenőrizni. A kiberbiztonsági kutatók szerint a szivárogtatás felhasználói hatása példátlan mértékű lehet, mivel sokan újrahasználják a felhasználóneveket és jelszavakat.

Ha a felhasználók ugyanazokat a jelszavakat használják a Netflix-fiókjukhoz, mint a Gmail-fiókjukhoz, a támadók más, érzékenyebb fiókok felé fordulhatnak. Ezen túlmenően, azok a felhasználók, akiknek adatai szerepelnek a szupermasszív MOAB-ban, lándzsás adathalász támadások áldozataivá válhatnak, vagy nagy mennyiségű spam e-mailt kaphatnak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik