Tech

A videók lassításával bünteti a YouTube a felhasználókat

Thomas Trutschel / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP
Thomas Trutschel / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP

A YouTube néhány hónapja bejelentette, hogy megkezdi a reklámblokkolók korlátozását, melynek hatására sokan törölték az ilyen szoftvereket a böngészőjükből. Most azonban úgy tűnik, a Google más módszereket is bevet – írja a 9to5Google.

Az elmúlt hetekben egy újabb, korábban egy kis csoporton kipróbált intézkedést foganatosítanak: egyszerűen belassítják a videók betöltését azoknál, akik reklámblokkolót használnak.  A dologra egy NightMean nevű Reddit-felhasználó figyelt fel, aki szerint ha a reklámblokkoló aktív, a videó lényegesen lassabban tölt be, mint normál esetben.

A lassítás a videó bufferelését érinti, vagyis, hogy mennyire tölt be előre az adott videó. A lejátszón szürke színű sávként megjelenő rész az internetkapcsolattól függetlenül rövidebb, ha adblockert vetünk be.

Sokan azt is jelezték, hogy a mozi/teljes képernyős módba váltás is csak a teljes oldal újratöltése után működik. A dolog mögött a YouTube kódjába ágyazott intézkedések állhatnak, és egyelőre nincs mód a megkerülésére a reklámblokkoló kikapcsolásán, vagy a Prémium-csomagra való előfizetésen kívül. Néhány esetben azonban állítólag még a Prémium-előfizetőknél is lassulást lehetett tapasztalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik