Tech

Szellemvárosok lephetik el Amerikát az évszázad végére

Illusztráció: Vladimir Zapletin / Getty Images
Illusztráció: Vladimir Zapletin / Getty Images

A nagyvárosok terjeszkedésével egyre több kis település néz szembe az elnéptelenedés problémájával. A probléma nemcsak Európában figyelhető meg, az Illinoisi Egyetem kutatása szerint az Egyesült Államok 30 ezer városának csaknem fele fogja szembetalálni magát az elnéptelenedés problémájával az évszázad végére – írja az IFLScience.

A Nature Cities szaklapban megjelent kutatás szerint az érintett városokban a becslések szerint a lakosság 12-23 százaléka vándorolhat el, ami zavart okozhat az olyan alapvető szolgáltatásokban, mint a közösségi közlekedés, a víz- és az áramszolgáltatás, de még az internet-hozzáférés fenntartása is problémássá válhat.

Az előrejelzések szerint 2100-ra szinte minden államban lesz legalább egy elnéptelenedés előtt álló város, Hawaiit és Washington D.C-t leszámítva

– olvasható a kutatásban. A tendenciák szerint arra lehet számítani, hogy az Egyesült Államok városainak 43 százaléka veszíteni fog a lakosságából az évszázad végére, 40 százalék népesebb lesz, a fennmaradó 17 százalék esetében pedig ingadozó tendencia várható. Az elnéptelenedő városok száma északkeleten és középnyugaton magasabb lesz, mint a déli és nyugati régiókban.

A tanulmány vezető szerzője, Uttara Sutradhar jelezte, az általuk azonosított trendeket számos különböző változó befolyásolhatja, beleértve az ingatlanárak növekedését, az ipari helyzet alakulását, az egyes területek születésszámát, az állami adók szintjét és az éghajlatváltozás hatásait is.

A friss kutatások egyébként arra számítanak, hogy a 21. század végére a világ népessége is csökkenni fog.

Egy 2020-ban készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a világ népessége 2064-ben érheti el a csúcsot, körülbelül 9,7 milliárd fővel, majd 2100-ra 8,8 milliárdra csökken. Egy másik, kissé pesszimistább jelentés szerint a világ népessége 2050-ben eléri a 8,6 milliárd főt, majd csökkenni fog, és az évszázad végére 7 milliárd környékére csökkenhet a népesség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik