Tech

Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebooktól

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A magyar hatóságok sikerrátája nem nevezhető túl erősnek: a Meta az igénylések közel felét elutasította.

Tavaly január és június között rekordszámú adatigénylést adtak be a világ államai a Metához – írja a Portfolio a Facebook oldalán közzétett adatok alapján. A magyar hatóságok fél év alatt annyi információt kértek a felhasználókról, mint 2021-ben egész évben, viszont a Mark Zuckerberg vezette vállalat az esetek alig felében teljesítette a magyar fél kéréseit.

A kormányok és állami hatóságok bűnügyi nyomozásokkal, eltűnt személyekkel, terrorelhárítási tevékenységekkel, bírósági eljárásokkal és kiberbiztonsági fenyegetések kezelésével kapcsolatban nyújthatnak be adatkéréseket a közösségi médiaóriás Metához. Ritkább esetekben eltűnt személyek felkutatásához is kérnek hozzáférést a felhasználói fiókokhoz.

Az egyes szervezeteknek általában jogi eljárásokat kell követniük, például házkutatási parancsot vagy bírósági végzést kell beszerezniük, azonban ezek nélkül is megpróbálhatnak adatokat kikérni, ilyen esetben azonban a Meta jogi csapata dönthet úgy, hogy nem teljesíti ezeket.

2023 első 6 hónapjában összesen 271 692 darab kérvényt kapott a Meta a Facebook-profilokkal kapcsolatban, amelyek összesen 496 372 darab fiók esetében kértek adatokat. Ez abszolút rekordmennyiséget jelent, amelyek 76,9 százalékában ki is adott valamilyen adatot a Meta.

A többi országhoz hasonlóan Magyarország is sokkal kíváncsibb volt tavaly:

a 2023 január-júniusi időszakban 1033 adatkérést küldtek a Metának 1413 felhasználói fiók vonatkozásában.

Viszonyításképp, 2022-ben első felében 625, a második félévben pedig 620 darab, vagyis egész évben összesen 1224 darab megkeresést adtak be a Metához Magyarországról. A megelőző években ennél is kevesebb kérelem érkezett be a Metához itthonról. A statisztikák szerint a globális átlagnál sokkal rosszabb a magyar kérvények sikerességi rátája: a Meta az ügyek alig több mint felében (50,63 százalék) küldött felhasználói adatokat a magyar hatóságoknak.

Érdekesség még, hogy a magyar hatóságok jóval több megkeresést is küldtek, mint a hasonló lélekszámú Csehország, akik csak 839 megkeresést küldtek. Szorgalmasabbak voltak az osztrák hatóságok, amelyektől 1590 kérvényt futott be a Facebookhoz, cserébe ezek 87,92 százalékára választ is kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik