Tech

Földönkívülieknek küldtek turisztikai reklámot

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Lézerrel küldött üzenetet a TRAPPIST-1 csillaghoz a Kentucky állambeli Lexington városának egyik turisztikai ügynöksége – írja az IFLScience. A kampány célja elvileg az, hogy vendégeket vonzzanak a településre a rendszer valamely kőzetbolygójáról, a gyakorlatban viszont valószínűleg a földi turisták figyelmének felkeltését akarják elérni.

A VisitLEX a Kentucky Egyetem segítségével karácsony előtt helyezte ki a szükséges eszközt a Kentucky Horse Parkban, és azt a TRAPPIST-1 rendszer felé irányította. A lézer impulzusa olyan képpé alakul át, amelyen néhány prímszám szerepel, emellett a periódusos rendszer a földi élethez leginkább szükséges elemek megjelölésével, néhány molekula ábrái, illetve bátorítás arra, hogy az üzenet fogadója ugorjon be a Lexingtonra. Mindez egy bitmapbe csomagolva érkezik, amelyet a környék felvételei és zenéi követnek.

1974-ben az Arecibo Obszervatórium segítségével küldtek hasonló képeket az űrbe, az akkori cél elsősorban a technológiai demonstráció volt. Az aricebói üzenetet az M13 gömbhalmaz irányába indították el, abban a valószínűtlen esetben, ha valaki megkapná, dekódolná és válaszolna rá, az oda-vissza üzengetés 42 ezer évbe telne.

A TRAPPIST-1 ezzel szemben mindössze 39 fényévre fekszik, a VisitLEX honlapja visszaszámolja a napokat, sőt a perceket is, amíg az üzenet eléri a célállomást.

Amennyiben valakit meggyőzne az üzenet, Dr. Robert Lodder, a Kentucky Egyetem munkatársa szerint az első foglalások kevesebb mint 80 éven belül megtörténhetnek.

Senki sem tudja, hogy a TRAPPIST-1 bolygói közül bármelyiken van-e élet, nemhogy technológiai civilizáció. A csillag lakható zónájában – ahol elvileg fennmaradhat az általunk ismert élet alapja, a víz – 3-4 kőzetbolygó is fekszik. A rendszer nagyjából egymilliárd évvel idősebb a miénknél.

Lexington a lótartásról, a bourbonről és a bluegrassról ismert. Nem meglepő, hogy ezek kiemelt szerepet kapnak a kísérő weboldalon, és maga az üzenet is utal mindegyikre. A VisitLEX egyébként az amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól is megkapta az engedélyt a meghívó elküldésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik