Tech

Magyar tudóst választottak az évszázad emberévé

Neumann János Számítógéptudományi Társaság / njszt.hu
Neumann János Számítógéptudományi Társaság / njszt.hu

Neumann János magyar matematikus-polihisztor 120 éve, 1903. december 28-án született. A sokszínű egyéniségű tudósnak legendás volt a humora, emlékezőtehetsége és határtalan munkabírása, de leginkább mégis a számítógépek működési alapelvének megalapozójaként emlékeznek rá – olvasható a Neumann Társaság közleményében.

A kvantummechanika matematikai megalapozásával és a játékelmélet alapjainak lefektetésével a fizika és a közgazdaságtan is sokat köszönhet Neumann Jánosnak. A tiszta matematikával foglalkozó, de gyakorlati kérdések megoldására is nyitott tudós Robert Oppenheimer csapatában az atombombák, atomfizika matematikai problémáival is úttörő módon foglalkozott.

Neumann János sokoldalú és kifejezetten jövőorientált ember volt, aki aktívan vizsgálta az emberiség klímára gyakorolt hatását is. Ezen érdemei miatt a Financial Times című lap 1999-ben az évszázad emberének választotta az 1957-ben elhunyt tudóst.

Neumann – bár a 20. század embere volt – már a 21. század kihívásaival is szembesítette a társadalmat, szellemi öröksége pedig ma, a mesterséges intelligencia és a 3D-nyomtatás korában is ihletadó.

Kapcsolódó
Neumann János nagy teljesítménynek könyvelné el, hogy az emberiség még mindig nem számolta fel önmagát
Az atombombától az okostelefonig, a molekuláris biológiától a Google-hirdetésekig minden más lenne Neumann János nélkül. De vajon hogy érthetett egy matematikus ennyi mindenhez, és miként merültek feledésbe az eredményei? Miért akarta, hogy Amerika mérjen megelőző csapást a szovjetekre? És mit gondolna a ChatGPT-ről? Interjú Ananyo Bhattacharyával, a legalaposabb életrajzi könyv szerzőjével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik