Tech

Mesterséges intelligenciával felvértezett otthoni robotot mutatott be az LG

LG
LG
Felismeri az érzelmeket, kommunikál, járőröz és irányítja az okoseszközöket.

Az LG legújabb fejlesztése egy mesterséges intelligenciával megtámogatott „két lábon”, azaz két keréken, önállóan közlekedő robot, amit a gyártó kifejezetten otthoni környezetbe szán. Az eszköz képes verbálisan interakcióba lépni a felhasználókkal, és csuklós kialakítású lábaival még érzelmeket is ki tud fejezni. A multimodális mesterségesintelligencia-technológia révén – ami a hang- és képfelismerést természetes nyelvi feldolgozással kombinálja – a robot képes értelmezni a verbális kontextust és a szándékokat, illetve aktívan kommunikálni a felhasználókkal.

A mozgó okosotthon-központként is funkcionáló megoldás összekapcsolódik az intelligens háztartási gépekkel és az IoT-eszközökkel, és vezérelni is tudja azokat. Az LG és a Qualcomm Technologies együttműködésének köszönhetően a robotot a Qualcomm Robotics RB5 platformmal szerelték fel, ami olyan funkciókat tesz elérhetővé, mint az arc- és felhasználófelismerés.

Az eszköz (amire a gyártó szeret okosotthon-ügynökként hivatkozni) beépített kamerát, hangszórót és különböző érzékelőket használ a valós idejű környezeti adatok – például a hőmérséklet, a páratartalom és a beltéri levegő minőségét jelző értékek – begyűjtésére. Az LG saját fejlesztésű MI-technológiája elemzik ezeket az adatokat, folyamatosan tanulva és külső információkat is bevonva az értelmezésbe.

A robot akár háziállat-felügyelőként és biztonsági őrként is funkcionálhat: szokatlan tevékenység észlelése esetén értesítést küld a felhasználó okostelefonjára, így akkor is felügyelhető otthon és háziállatok, ha éppen senki nem tartózkodik otthon.

A gép járőrözik a lakásban, értesítést küld a felhasználó okostelefonjára, ha nyitott ablakot vagy égve hagyott lámpát talál. A robot még az energiatakarékosság terén is segítséget nyújthat azzal, hogy képes csatlakozni egy okoskonnektorhoz, és azon keresztül kikapcsolni a nem használt eszközöket a házban.

A robot a bejárati ajtónál üdvözli a hazaérkező felhasználót, hang és arckifejezés alapján azonosítja az érzelmeket, és ez alapján képes a hangulathoz passzoló zenét vagy egyéb tartalmat elindítani. Az okosotthon-ügynök a hétköznapokban közlekedési adatokkal, időjárás-frissítésekkel, személyes időbeosztással vagy a gyógyszerek bevételére vonatkozó emlékeztetőkkel is segíti a felhasználókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik