Tech

Jövő év elején jöhet a frissítés, ami eltörli a Windows idegesítő korlátait

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Már nem kell sokat várni a hasznos frissítésre, amit az EU-nak köszönhetünk.

Már jövő márciusban érkezhet meg a Windows 11 kifejezetten Európára szabott Moment 5 névre hallgató frissítése, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználóknak – többek között – a korábbinál nagyobb jogosultsága legyen az operációs rendszerrel érkező programok eltávolítását illetően. Ennek értelmében a frissítést követően (végre) eltávolítható lesz a számítógépünkről az Edge böngésző, a Fotó és a Kamera alkalmazás, uninstallálhatóvá válik a Cortana, sőt a tálcáról száműzhető lesz a Bing hírek, és helyette beállíthatunk más szolgáltatást – például a Google Híreket.

A Microsoft persze nem önszántából döntött úgy, hogy nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak és a saját fejlesztései eltüntethetővé és lecserélhetővé válnak.

A frissítés oka, hogy a vállalatnak igazodnia kell az Európai Unió-féle Digital Markets Act (DMA) törvényhez, ami kötelezővé teszi például az úgynevezett kapuőrnek nyilvánított vállalatok számára, hogy rendszereiket és szolgáltatásaikat megnyissák harmadik fél felé is. A Microsoft természetesen ezen cégek közé tartozik.

Az említett lehetőségek a Windows 11 előzetes verzióiban egy ideje már elérhetők, az európai felhasználók jelentős részének viszont várhatóan jövő márciusban érkezik meg a frissítés. Legalábbis akkor, ha a Windows 11 már le van frissítve a 23H2-es verzióra, a korábbi, 22H2-es változatra ugyanis a Moment 5 nem lesz telepíthető.

Kapcsolódó
Teljesen átalakul a közösségi média Európában: erre lehet számítani
A Facebook és az Európai Unió harca évek óta tart, azonban most úgy tűnik, sikerül keretek közé szorítani a közösségi médiaóriást, és a társait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik