Tech

Ez lesz 2024 első csillaghullása

dreamedmstudio / Getty Images
dreamedmstudio / Getty Images

A Quadrantidák meteorraja fogja okozni 2024 első „csillaghullását” – írja a londoni Natural History Museum oldala. A meteorok már december 28-án aktívvá válnak, a csúcsot azonban csak január 4-én érik majd el.

Ilyenkor óránként akár 110 fényjelenség is kialakulhat az égen, közöttük kifejezetten látványos tűzgömbök is.

A Quadrantidák kisebb intenzitással, de a maximum után is láthatóak lesznek, egészen január 12-ig.

A Quadrantidák az egyik legszebb éves meteorzáporét felelősek, ennek ellenére nem túl ismertek, hiszen a téli, hideg éjszakákon az emberek ritkán tartózkodnak a szabadban. Aki mégis a megfigyelés mellett dönt, annak érdemes elvonulnia a fényszennyezéstől, és türelmesen várnia, amíg a szeme alkalmazkodik a sötéthez.

A meteorok látszólag a Quadrans Muralis csillagkép felől érkeznek, ez a csillaghullás úgynevezett radiánsa. Az objektumok ugyanakkor az égbolton bárhol felbukkanhatnak.

A csúcs alatt már bő egy héttel leszünk túl az utolsó teliholdon, így a természetes fényviszonyok viszonylag kedvezőek lesznek. Persze a rossz időjárás, a sűrű felhőtakaró még ronthat az élményen.

A Quadrantidákat valódi forrása az 2003 EH1 jelű aszteroida: a kisbolygóról törmelékek válnak le útja során, amikor pedig a Föld találkozik ezekkel a szemcsékkel, a légkörbe belépve hullócsillagok, hivatalos nevükön meteorok alakulnak ki. Az 2003 EH1-et, ahogy neve is sugallja, 2003-ban fedezték fel, az objektum nagyjából 3,2 kilométer széles, és 5,52 év alatt kerüli meg a Napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik