Tech

Csodás fotó készült a Naprendszer rejtélyes bolygójáról

NASA / ESA / CSA / STScI
NASA / ESA / CSA / STScI

Lenyűgöző fotót készített a James Webb űrtávcső a Naprendszer titokzatos és különös bolygójáról, az Uránuszról – derül ki az Európai Űrügynökség közleményéből. Az Uránusz a legtöbb felvételen egyszínű, gyűrűtlen – esetleg egy halvány gyűrűvel rendelkező – planétának tűnik, a James Webb fényképén viszont teljesen más arcát mutatja.

A fotón feltűnnek az égitest nehezen látható külső és belső gyűrűi is, valamint 27 ismert holdja közül is megpillanthatunk jó néhányat, amelyek közül több a gyűrűrendszeren belül található.

A példátlan magas felbontással és érzékenységgel készül fényképen a kutatók sosem látott tisztasággal figyelhetik meg az Uránusz egyedi jellegzetességeit, köztük a nagyon halvány Zeta gyűrűt is, amely a bolygóhoz legközelebb van. Az égitestnek egyébként összesen 13 gyűrűjét ismerjük.

NASA / ESA / CSA / STScI

Észrevehetjük továbbá északi sarkát is, amely közelében több fényes vihart is megfigyelhetünk. Az északi sarkot annak köszönhetően láthatjuk, hogy az Uránusz az oldalán fekszik. Furcsa tájolása miatt előfordul, hogy egyik sarkvidéke tartósan a nap felé néz, míg másik egy sötét, 21 évig tartó télbe veszik.

A szakértők szerint a James Webb új felvétele segíthet olyan jövőbeli küldetések megtervezésében, amelyek célja az Uránusz közeli megfigyelése lesz.

Kapcsolódó
Eltűnőben vannak a Szaturnusz gyűrűi
Egyelőre fogalmunk sincs, mennyi idejük lehet hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik