Tech

A Google megígérte: nem adja ki a helyadatainkat a hatóságoknak

Richard Newstead / Getty Images
Richard Newstead / Getty Images

A Google bejelentette, hamarosan titkosítja a Google Térkép alkalmazásban a felhasználók helymeghatározási előzményeit, így azok a vállalat és a bűnüldöző szervek számára is hozzáférhetetlenné válnak – írja az Interesting Engineering.

A Forbesnak névtelenül nyilatkozó Google-alkalmazott elmondása szerint a vállalat azért döntött ezen lépés mellett, hogy véget vessen a tömeges helymeghatározás gyakorlatának. A bűnüldöző szervek ugyanis az elmúlt években a Google kiterjedt adathalmazát hívták segítségül nyomozásaikhoz – többek között a 2020 január 6-ai Capitolium-ostromnál jelen lévő embereket is ez alapján mérték be.

A lépés azt jelenti, hogy a Google többé nem tesz eleget a hatóságok azon kérésének, hogy egy adott területen adott időpontban tartózkodó összes felhasználó információját láthassák.

Természetesen nem a Google volt az egyetlen technológiai óriás, amely hasonló kéréseket kapott a hatóságoktól. Az év elején az Apple azt mondta, kapott ilyen megkereséseket, de nem tudta teljesíteni azokat, ugyanis a felhasználók helyadatai védettek az iPhone-okon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik