Tech

Rengeteg napkitörésre számíthatunk 2024 elején

DrPixel / Getty Images
DrPixel / Getty Images

Indiai kutatók szerint a jelenleg zajló, 25. napciklus 2024 elején érheti el a csúcsát, ennek hatását pedig a földi kommunikációs rendszerek felhasználói is megérezhetik majd – írja az Interesting Engineering.

Mint ismert, a Nap tevékenysége ciklusokra osztható fel. A megfigyelések kezdete óta központi csillagunk a 25. ilyen fázisánál jár, ami 2019 decemberében kezdődött. Egy-egy ilyen időszak 11 évig tart, a szakemberek pedig úgy vélik, hogy a mostani tetőzése 2024 elejére várható. A napciklusokat a napfoltok és a napkitörések száma és intenzitása határozza meg. Minél több a napfolt, annál aktívabb a csillag, és annál több napkitörésre lehet számítani.

A mostani ciklusról úgy gondolták, hogy viszonylag gyenge lesz.

Az indiai IISER kutatói azonban a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos folyóiratban megjelent kutatásukban azonban összefüggést fedeztek fel a Nap mágneses tere és a napciklus között, ami arra utal, hogy a jövő évben igen intenzív tevékenységet várhatunk majd, teszi hozzá a hvg.

A kutatók a földi teleszkópok által több évtizeden át rögzített adatok alapján jutottak erre a következtetésre. Amennyiben a kalkulációjuk pontosnak bizonyul, az alátámaszthatja a feltételezést, miszerint a napfoltok valójában a naptevékenységek katalizátorai, nem pedig eredményei. Ezt sugallja a Waldmeier-hatás néven ismert elmélet is, ami szerint a napfoltok számának növekedése és csökkenése a napciklus során nem szimmetrikus.

Ezek szerint a napciklus tetőzését lassan és folyamatos növekedés mellett éri el az égitest, míg a minimumát gyorsan és hirtelen.

A Waldmeier-hatás okai egyelőre nem ismertek, de a jelenségnek valószínűleg a Nap mágneses mezőinek változásához lehet köze. A naptevékenységgel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy a kitörések hatással lehetnek a Föld magnetoszférájára, ionoszférájára és a felső légkörre, valamint megzavarhatják a rádiókapcsolatot és a GPS-rendszereket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik