Tech

Az emberi agy kapacitásával vetekszik ez a szuperszámítógép

gorodenkoff / Getty Images
gorodenkoff / Getty Images

Ausztrál tudósok olyan szuperszámítógépen dolgoznak, amelynek célja az emberi agy működésének teljes körű szimulálása. A neuromorfikus szuperszámítógép másodpercenként 228 billió művelet elvégzésére lesz képes, ami megegyezik az emberi agy becsült kapacitásával – írja az Interesting Engineering.

A Nyugat Sydney-i Egyetem Nemzetközi Neuromorfikus Rendszerek Központjának (ICNS) kutatócsoportja DeepSouth névre keresztelte el a gépet. Az eszköz különlegessége, hogy nagy mennyiségű adatot képes gyors ütemben kezelni, miközben lényegesen kevesebb energiát fogyaszt és fizikai értelemben véve is kisebb, mint a hagyományos szuperszámítógépek.

Az eszköztől azt várják, hogy olyan területek fejlődését segítse elő, mint a robotika, az űrkutatás, az orvosi biológia és a mesterséges intelligencia.

A hagyományos számítástechnikai architektúrák jellemzően a Neumann-architektúrán alapulnak, ahol a számítógépek különálló processzorokból és memóriaegységekből állnak. A neuromorf számítástechnika ezzel szemben olyan rendszer, amelyben a számítógép elemeit az emberi agy rendszerei alapján, modellezve alkotják meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik