Tech

Történelmi vereséget szenvedett a Google

Chris DELMAS / AFP
Chris DELMAS / AFP

A Fortnite-ot fejlesztő Epic Games 2020-ban indított pert a Google ellen, mondván a cég által működtetett alkalmazásáruház törvénytelen monopóliumot alakított ki a versenytársakkal szemben. A Verge beszámolója szerint az amerikai esküdtszék most pontot tett a jogi csatározás végére, és egyhangú győztesként hirdették ki az Epic Games-t.

Az ügy ott kezdődött, hogy a vállalat vitatta az androidos alkalmazásáruházban kivetett 30 százalékos jutalékot, valamint azt is, hogy a Google összekapcsolja a Play Áruházat, valamint a számlázási szolgáltatását. Az alkalmazásfejlesztőknek mindkettőt el kell fogadniuk, ha azt szeretnék, hogy a szoftvereik szerepelhessenek az áruházban. Emiatt indított keresetet az Epic Games a Google és az Apple ellen is, valamint a Fortnite-ot hosszú időn át csak a saját weboldalán, alternatív módon terjesztette.

A játék végül 2020 áprilisában, 18 hónap után került vissza a Play Áruházba.

Az Epic Games az ítélethirdetés után azt írta a honlapján, hogy a mai ítélet győzelem az összes alkalmazásfejlesztők és a fogyasztók számára is világszerte. Mint írják, ez az eredmény bizonyítja, hogy a Google alkalmazásboltjának gyakorlata illegális, visszaél monopol helyzetével, hogy túlzott díjakat szabhasson ki, valamint elnyomja a versenyt és lassítja az innovációt.

A Google szerint ugyanakkor versenyképesek az általa kiszabott jutalékok, sőt, további előnyöket is emleget, mint a nagy elérés, a fizetések biztonsága és a kártevők elleni védelem. Éppen emiatt a vállalat fellebezni fog az ítélet ellen.

Amennyiben a jogorvoslatot követően is érvényes marad az ítélet, a Google-nek több alkalmazásboltot is engedélyeznie kell az androidos eszközökön, és az alkalmazáson belüli vásárlásokból származó bevételek egy részét is elbukhatja. Az Epic Games mostani győzelme különösen annak fényében meglepő, hogy az Epic két évvel ezelőtt egy ugyanilyen perben vesztett az Apple-lel szemben, teszi hozzá a BBC.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik