Tech

Teljesen megváltozhat a streaming Európában?

Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images
Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

Hiába mondhatjuk azt, hogy az uniós csatlakozás nagyrészt elmosta az országok közötti határokat, a streaming-szolgáltatók kínálatában mégis jelentős különbségeket látni, ha másik tagállamba utazunk. Ez az eltérés a területi licencszerződések eredménye, amelyekre nagyrészt a szórakoztatóipar épül – írja a TorrentFreak.

Az Európai Unió azonban úgy tűnik, megelégelte az úgynevezett földrajzi, vagy területi alapú blokkolást, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) friss jelentésében ugyanis azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy vizsgálja felül a jelenlegi földrajzi blokkolásról szóló rendeletet, és 2025-re tegyen javaslatot új szabályokra.

A jelentés számos módon javítana a jelenlegi szabályokon.

Ilyen például az, hogy kivennék a földrajzi blokkolás alól az audiovizuális ágazatot, így a zenéket, a sorozatokat, és a filmeket határok nélkül lehetne élvezni. A javaslat az első elemzések szerint nem tartalmazza az összes területi engedély eltörlését az EU-ban, és figyelembe veszi az iparágra gyakorolt lehetséges hatásokat is.

Sokan nem örülnek

Egyes iparági bennfentesek azonban másképp látják a kérdést. Közéjük tartozik a Creativity Works! (CW) nevű koalíció is, amely szerint a területi alapú korlátozás technológiája kulcsfontosságú, és feloldása évente eurómilliárdokba kerülhet Európának. A koalíció tagja egyébként az angol Premier League is, aki országonként külön-külön értékesíti az angol elsőosztályú focimeccsek jogait.

Mint azt a CW közleményében jelezte, a földrajzi blokkolás betiltása katasztrófához vezetne, amely munkahelyek millióit és több százmilliárd eurós bevételt veszélyeztetne, miközben sok fogyasztónak több pénzébe kerülne egy-egy előfizetés. Emellett a jogszabálytervezet tízezer európai mozit, több mint 8500 európai VOD-filmhez való hozzáférést, és az európai filmköltségvetés felét fenyegetné.

Azt is nehezményezik, hogy több mint 100 millió európai szurkolónak kellene többet fizetnie ugyanazon sportközvetítések megtekintéséért, miközben a streaming-szolgáltatók kénytelenek lennének emeléseket bevezetni a fogyasztók számára számos európai országokban, teszi hozzá a hvg.

Az IMCO-jelentésben ugyanakkor nem szerepel a területi licencek nagykereskedelmi tilalma, mindössze azt szeretné, hogy a tartalmak elérhetők legyenek azokban a régiókban is, ahol jelenleg nem.

A Communia digitális jogvédő szervezet támogatja a javaslatokat, amelyek kialakításában maga is segédkezett. Álláspontjuk szerint a jelentés egyértelművé teszi, hogy a szórakoztatóipar többet tehet az ügyfelek kiszolgálása érdekében, minden régióban. Egyelőre persze még semmi sincs kőbe vésve, és minden bizonnyal egyensúlyra fognak törekedni a szórakoztatóipar és a nagyközönség érdekei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik