Tech

Meddig kell melegíteni a kocsit télen, indulás előtt?

frantic00 / Getty Images
frantic00 / Getty Images

Senki sem szeret a szükségesnél több időt mozdulatlanul tölteni a hideg autóban, azonban a tél beköszöntével a járműtulajdonosoknak figyelniük kell, hogy megfelelően bemelegedjen az autó indulás előtt. Vannak akik ezt túlzásba viszik, és akár 10 percig is képesek ott ülni az alapjáraton döcögő autóban, míg mások az indítás után egyből sebességbe váltanak, és útnak indulnak. Ezek azonban hibás döntések, írja a SlashGear.

A 85 éve autók szerelésével foglalkozó Consumer Reports szervezet szerelője, John Ibbotson szerint a legjobb, ha hideg időben 60 másodpercet hagyunk a motornak, mielőtt sebességbe váltanánk. 

Az American Automobile Association szerint még ennyi idő sem kell: a kulcs elfordítása után mindössze annyi időre van szükség, amennyi idő alatt becsatoljuk az öveinket. Normál sebességgel való vezetés mellett ugyanis hatékonyan be tud melegedni a motor.

És hogy miért érdemes elkerülni a túl lassú indulást? Nos, az üresjáratás amellett, hogy az üzemanyag pazarlásához vezet, jobban megviseli a motort, mint a be- és kikapcsolás. Amikor egy autó üresjáratban van, egy óra alatt akár fél-háromnegyed liter üzemanyagot is képes elhasználni, ami éves szinten több ezer forintos többletköltséget is jelenthet.

A megnövekedett költség mellett komoly környezeti károkat is okozhat az üresjárat. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium becslése szerint az üresjáratból származó, évente körülbelül 22 milliárd liter üzemanyag pazarlása több mint 58 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik