Tech

Több mint egy tucat veszélyes appot találtak a Google Play Áruházban

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Több mint egy tucat rosszindulatú hitelalkalmazást találtak a Google Play Áruházban, melyeket idén összesen több mint 12 millió alkalommal töltöttek le. A valós szám azonban sokkal magasabb lehet, ugyanis harmadik féltől származó áruházakban és gyanús weboldalakon is elérhetők – írja a Bleeping Computer.

A SpyLoan elnevezésű androidos fenyegetések ellopják a készülékről a személyes adatokat, mint például a készülékinformációkat, a fiókadatokat, a hívásnaplókat, a telepített alkalmazások listáját, a naptáreseményeket, a helyi Wi-Fi hálózat adatait, illetve a készüléken lévő fotókat és a videókat is.

A kutatók szerint a kockázat kiterjed a névjegyzékre, a helymeghatározási adatokra és a szöveges üzenetekre is.

Az appok látszólag törvényes személyi kölcsönöket kínálnak, ehelyett azonban magas kamatozású hiteleket kínálnak. Amennyiben valaki igénybe veszi a szolgáltatást, akár visszafizette az összeget, akár nem, megzsarolják őket a telefonjukon lévő adatok kiteregetésével, így rávéve őket hogy sokszoros összeget fizessenek vissza. Az alkalmazások a szegényebb országok lakosait fokozottan érinti.

Az ESET kiberbiztonsági vállalat összesen 18 SpyLoan alkalmazást fedezett fel. A Google ezek közül 17-et már eltávolított, míg az egyiket már megtisztították a SpyLoan fenyegetéstől. A fenyegetés elleni védekezés legjobb módja, ha csak bevált pénzintézetekben bízunk, új alkalmazás telepítésekor pedig gondosan megvizsgáljuk az engedélyeket, és az app értékeléseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik