Tech

Több milliárd eszköz lehet veszélyben a Bluetooth hibája miatt

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Súlyos biztonsági rést találtak a Bluetooth-szabványban, melynek hatására a támadók megtörhetik a kapcsolat biztonságát, így eszköz-megszemélyesítő (device impersonation) és man-in-the-middle (MitM) típusú támadásokat hajthatnak végre – írja a Bleeping Computer.

A hiba hat különböző sérülékenységet ölel fel, melyek gyűjtőneve BLUFFS. A problémát felfedő Daniele Antonioli, az Eurecom biztonsági kutatója szerint BLUFFS a Bluetooth-szabvány két, eddig nem ismert problémáját használja ki. Rossz hír, hogy nem igazán érezheti magát védettnek senki: a hibák ugyanis a Bluetooth-szabvány alapjait érintik, és a 4.2-től a legfrissebb, 5.4-es verzióig megtalálhatók.

Tekintettel arra, hogy milyen elterjedt ez a szabvány, több milliárd eszköz lehet veszélyben.

Felhasználói oldalról nem sokat lehet tenni azért, hogy biztonságosabbá váljon a Bluetooth-kapcsolat, de jó hír, hogy nem könnyű kihasználni a sebezhetőséget. Ehhez ugyanis a támadóknak az adott eszköz Bluetooth-hatótávolságán, vagyis 10 méteren belül kell lennie. A biztonsági kutatók ugyanakkor ajánlásokat is megfogalmaztak a gyártóknak, amelyekkel biztonságosabbá lehet tenni a Bluetooth-munkameneteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik