Tech

Közel százan meghaltak egy véletlenül indított dróntámadásban

Anton Petrus / Getty Images
Anton Petrus / Getty Images

Legkevesebb 85 ember halt meg, 66-an pedig megsebesültek az északnyugat-nigériai Kaduna államban, miután a hadsereg tévedésből dróntámadást intézett egy iszlám ünnepség ellen – írja az MTI a helyi hatóságok keddi bejelentése alapján.

Az afrikai ország katasztrófavédelme (Nema) azt közölte, a fegyveres erők terroristák állásai ellen akartak támadást intézni, ám tévedésből az államban lévő Tudun Biri települést célozták. Hozzátették, hogy jelenleg is folyik a kutatás további áldozatok után.

Emberi  jogi szervezetek 120-ra becsülik a halottak számát és felszólították a hatóságokat, azonnal indítsanak vizsgálatot. A halottak közt gyerekek és idősek is vannak.

Bola Tinubu elnök részvétét fejezte ki az áldozatok és családjaik felé, „szerencsétlennek és fájdalmasnak” nevezve az esetet.

Északnyugat-Nigériában a fegyveres bandák évek óta fosztogatják a falvakat, megdézsmálják az állatállományt, de gyakran követnek el emberrablást is, majd váltságdíjat követelnek. Emellett a nigériai biztonsági erőknek 13 éve az olyan iszlamista terrorszervezetekkel is fel kell venniük a küzdelmet, mint a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) vagy a Boko Haram.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik