Tech

Idegen csillag mentheti meg a Földet a pusztulástól

Aaron Foster / Getty Images
Aaron Foster / Getty Images

Nagyjából egymilliárd év múlva a Nap a mostaninál sokkal nagyobb, fényesebb és forróbb lesz, és valószínűleg lakhatatlanná teszi a Földet. Egy új tanulmány alapján azonban egy, a közelben elhaladó csillag megmentheti bolygónkat azzal, hogy hűvösebb pályára állítja, vagy megszökteti a Naprendszerből – írja a Space.com.

Ma a Föld a Nap lakható zónájában fekszik, ezen régióban a víz képes fennmaradni a bolygókon folyékony formában. Csillagunk öregedésével viszont a Föld helyzete egyre romlani fog: ahogy a Nap a következő egymilliárd évben növekszik, egyre kijjebb tolja majd a lakható zónát. Ez azt jelenti, hogy a folyékony víz és az azon alapuló élet már jóval azelőtt eltűnhet bolygónkról, hogy a Nap vörös óriássá alakulva 5 milliárd év múlva teljesen elnyelné a Földet.

Kutatók egy csoportja most azt vizsgálta, mi történne, ha bolygónk egy közelben elhaladó csillag hatására kilökődne korábbi pályájáról. Naprendszerünk története során korábban már többször előfordult, hogy egy idegen csillag megközelítette.

Sean Raymond, a Bordeaux-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a legközelebbi elhaladás mostanában nagyjából 10 ezer csillagászati egységes volt, az esemény néhány millió éve történt. Ez a Föld és a Nap távolságának 10 ezerszerese.

A szakértők viszont ezúttal eltérő távolságokkal számoltak, összesen pedig 12 ezer szimulációt végeztek el. Ezek némelyikében a csillag áthaladása a Földet távolabbi, hidegebb pályára lökte, más szimulációnkban bolygónk a többi égitestekkel együtt az Oort-felhőben kötött ki, amely a Naprendszer legkülső részén található.

Még érdekesebb, hogy egy maroknyi szimulációban a vándorcsillagnak sikerült gravitációsan magával csalogatnia a Földet.

Raymond szerint bolygónk ebben az esetben elvileg olyan pályára is kerülhetne, amely elegendő energiát kap a folyékony víz számára.

Érdemes hozzátenni, hogy a földi élet fennmaradásának esélye ilyen forgatókönyvek esetén igen kicsi, 1 a 35 ezerhez. Raymond szerint a valódi megoldást a technológia, így a bolygó pályájának módosítása vagy a napsugárzás blokkolása jelenthetné.

A szimulációk több mint 90 százalékában egyébként nem mutatott változást egyetlen naprendszerbeli bolygó pályája sem az idegen csillag közeledésekor. Összességében tehát az elhaladó objektumnak alig lenne hatása a régióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik