Tech

Lenyűgöző 360 fokos videók készültek a Földről

DrPixel / Getty Images
DrPixel / Getty Images

2023 elején az Insta360 nevű cég két kamerát bocsátott fel alacsony Föld-körüli pályára – írja az IFLScience. Az Insta360 X2 nevű eszközök 360 fokos felvételeket készítenek, ezek az első ilyen típusú kamerák az űrben.

Az eszközök által készített fotókat és videókat a közelmúltban mutatták be.

A vállalat korábban kipróbálta már kameráit extrém környezetekben, de a világűr egészen más. 500 kilométerre bolygónk felszínétől mínusz 70 és plusz 50 Celsius-fok közötti hőmérséklet uralkodik, és a sugárzás egészen szélsőséges.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Insta360 (@insta360) által megosztott bejegyzés

Az Insta360 a Media Storm és a Spacety műholdcéggel közösen dolgozott a projekten. A mérnököknek a lencse, az alaplap és a burkolat esetében is módosításokat kellett végrehajtaniuk, sugárzással szembeni védőpajzsként egy vékony aranyréteget vittek fel.

Az átalakított eszközök már ellenállnak az extrém viszonyoknak, és lassan forogva készítenek képeket. A felvételeken bolygónk mellett a csillagok is szépen kirajzolódnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Insta360 (@insta360) által megosztott bejegyzés

A műholdat, amelyhez a kamerák csatlakoznak, 2023 januárjában bocsátották fel. Az űreszköz várhatóan 2026-ig működik majd, amikor is visszaindul a Föld felé, hogy a légkörben megsemmisüljön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik