Tech

Hatalmas kozmikus folyót figyeltek meg

Pakin Songmor / Getty Images
Pakin Songmor / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján lenyűgöző csillagfolyamra bukkantak egy galaxishalmaz intergalaktikus terében, a Földtől mintegy 300 millió fényévre – írja a ScienceAlert. A struktúra megközelítőleg 1,7 millió fényév hosszú, ezzel kategóriájában az eddigi legnagyobb, és az Óriás Kóma-folyam nevet kapta. További érdekessége, hogy ez az első csillagfolyam, amelyet egy galaxison kívül észleltek.

A felfedezés igen meglepő, hiszen ennyire dinamikus és gravitációs szempontból komplex környezetben elvileg nem sokáig maradhatnak fenn az ilyen struktúrák.

Javier Román, a Groningeni Egyetem, illetve a La Laguna-i Egyetem munkatársa és kollégái nagy galaxisokon kívül eső csillaghalókat vizsgáltak, amikor a véletlennek köszönhetően megtalálták a csillagfolyamot. A csillagfolyamok viszonylag gyakoriak a Tejútrendszerben, és a szakértők szerint gömbhalmazok szétszóródásával jönnek létre.

Azonosításuk azonban nem egyszerű, mivel a csillagok kapcsolata nem mindig szembetűnő. Az intergalaktikus térben a sok fényforrás különösen megnehezíti a detektálást.

A szakértők ezúttal két földi teleszkóppal kerestek kifejezetten halvány struktúrákat az Abell 1656-ban, azaz a Kóma-halmazban. A csoportosulás több ezer galaxist tartalmaz. A csapat csillaghalókat kutatott, az adatokból viszont egy hosszú, csillagokból álló sáv rajzolódott ki a galaxisok között.

A struktúra a Tejútrendszerből ismert csillagfolyamokra hasonlított, ám sokkal nagyobbnak tűnt. Mindez meglepő, hiszen a galaxishalmazok szélsőséges környezetében elvileg nem maradhatnának fenn sokáig ilyen struktúrák.

Utóbb a szimulációk azt mutatták, hogy ritka esetekben ugyan, de létrejöhetnek csillagfolyamok a halmazokban. Kozmikus értelemben valóban nem létezhetnek sokáig, a kutatóknak szerencséjük volt a megfigyeléssel.

A felfedezés segíthet jobban megismerni a galaxishalmazok körülményeit. Az Óriás Kóma-folyam megtalálása egyben azt is jelenti, hogy akadhatnak még hasonló struktúrák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik