Tech

Ez az utolsó nap, hogy megmentheti a Gmail-fiókját a törléstől

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Májusi bejelentésének megfelelően a Google december 1-jén megkezdi az inaktív felhasználói Gmail-fiókok felszámolását – írja a hwsw.

A szigorú lépés egy 2020-as irányelv továbbfejlesztésének eredménye. A keresőcég akkor még csak annyit írt elő, hogy a két éven keresztül nem használt fiókok tartalmát törli. A hétvégétől azonban ez megváltozik, ugyanis ezentúl a teljes fiókra vonatkozik majd az intézkedés.

A döntés hátterében az áll, hogy az elhanyagolt fiókok esetében sokkal nagyobb az esély, hogy kompromittálódnak, és kisebb az esély, hogy be van állítva hozzá a kétlépcsős azonosítás.

További kockázatot jelent, ha már alkalmazott jelszavakat rendelnek hozzájuk, ugyanis így a támadók könnyebben használhatják spameléshez és személyazonosság-lopáshoz a fiókot. A régi fiókok törlése és az ezzel járó tárhelyfelszabadulás emellett hozzájárul a költségcsökkentéshez is, ami most valamennyi techcégnél fontos tényező. Az új határidő kizárólag az egyéni fiókokra vonatkozik, az előfizetőknek és az üzleti felhasználóknak nem kell izgulniuk.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a fiókok további két évig történő megtartásához elég csupán bejelentkezni valamelyik Google-szolgáltatásba, a Google Fotók fényképtár-szolgáltatásra külön kétéves moratórium vonatkozik. Így hiába van használatban a fiókja, ha a fotókezelő felületre nem lép be két éven keresztül, a Google jogosult minden tartalmat törölni a szolgáltatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik