Tech

Napokon át megújuló energiával működött Portugália

Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images
Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

Portugália elképesztő rekordot döntött, amikor 6 egymást követő napon keresztül több energiát termeltek megújuló energiaforrásokból, mint amennyit az egész országban elfogyasztottak – írja az IFLScience.

Az új rekord október 31-én helyi idő szerint hajnali 4 óra és november 6-án reggel 9 óra között született meg. A 149 egymást követő óra során — ami 18-cal több, mint a 2019-es rekord — összesen 1102 gigawattóra (GWh) megújuló energiát termeltek.

Ez több, mint amennyire az országnak szüksége volt, ugyanis az ipari és a háztartási fogyasztás is csak 840 GWh volt.

Bár a rekord nem jelenti azt, hogy a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek egyáltalán nem működtek ez idő alatt, egy másik, ez idő alatt felállított országos rekord rámutatott, hogy ez igenis lehetséges a közeljövőben. A korábbi, 56 egymást követő órán át tartó rekordot megdöntve Portugália 131 órán át földgázmentesen működött, 95 órán keresztül pedig annyi tiszta energiát termelt, hogy annak egy részét a szomszédos Spanyolországba exportálhatták.

Portugália sok országnak példa lehet, ugyanis míg az Európai Unió többi része csak 2019-ben kötelezte el magát arra, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé válik, Portugália már 2016-ban megtette ezt. Emellett célul tűzte ki azt is, hogy 2030-ra leállítja a szén tüzelőanyagként való felhasználását, és mivel az utolsó szénerőművét közel két évvel ezelőtt leállította, ezt a célt kilenc évvel korábban érte el. Az ország fő megújuló energiaforrásai a szél- és a napenergia, amelyeket a jövőben hibrid erőművekben kombinálhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik