Tech

Kétségbeesésében a rivális céghez fordult segítségért az OpenAI

Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Napok óta tart a krízis a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vállalatnál, ami azzal kezdődött, hogy az igazgatói tanács négy év után kirúgta Sam Altman vezérigazgatót. Ezt követően két nap alatt minden komolyabb vezető távozott, mely idő alatt két embert is beültettek a bársonyszékbe. A friss hírek szerint még a rivális Anthropic vezérigazgatóját is felkeresték, hogy érdekelné-e a pozíció – írja a Reuters.

A lap információi szerint azonban itt még nem ért véget a szürreális helyzet: az OpenAI-nál az is felmerült, hogy egyesítsék a két céget. Az Anthropic vezérigazgatója, Dario Amodei azonban mindkét kérést elutasította.

Az Anthropic társalapítói, akik 2020-ig az OpenAI vezetői voltak, a mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztésével és irányításával kapcsolatos nézeteltérések miatt szakították meg a kapcsolatot korábbi munkaadójukkal. Új cégük azóta a Google-től és az Amazontól is komoly befektetéseket kapott, míg az OpenAI-t a Microsoft támogatja. A vállalat MI-modellje a Claude AI nevet viseli.

A friss jelentések egyébként arról szólnak, hogy az OpenAI közel 700 dolgozója közül szinte mindenki felmondással fenyegetőzik, köztük a négy fős igazgatói tanács egyik tagja is. Ezzel egy időben a Microsoft vezetője, Satya Nadella nem zárta ki teljesen, hogy Altman visszatér az OpenAI-hoz.

Amennyiben ez mégsem történne meg, bizonyára minden fejlesztő csatlakozna a Microsoft csapatához, amelynek vezetői Sam Altman és az OpenAI volt igazgatója, Greg Brockman lesznek. Ez lényegében azt jelentené, hogy a Microsoft ingyen szerezhetné meg az OpenAI koponyáit, ráadásul elkerülve a versenypiaci vizsgálatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik