Tech

Titokzatos kínai objektum csapódott a Holdba

visicou / Getty Images
visicou / Getty Images

2022. március 4-én egy ember alkotta objektum csapódott be a Hold túlsó oldalán, a szakértők azóta próbálnak magyarázatot találni a jelenségre. Egy új vizsgálat alapján az űrszemét egy kínai rakéta lehetett, amelyhez egy azonosítatlan objektum kapcsolódott – írja az IFLScience.

A WE0913A jelű tárgy jellegzetes, kettős krátert hagyott hátra. Eleinte úgy tűnt, az objektum a SpaceX egyik Falcon 9 rakétája volt, a későbbi bizonyítékok viszont azt mutatták, hogy a szerkezet a 2014-es kínai Csang-o-5-T1 misszióhoz tartozhatott. Kína tagadta, hogy köze lett volna az ütközéshez.

Az Arizonai Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Intézet, a Project Pluto és a Planetary Science Institute munkatársai a közelmúltban földi teleszkópok adatait elemezve mérték fel a WE0913A útját, és arra jutottak, az űreszköz valóban a Csang-o-5-T1-hez kapcsolódhatott.

Az objektum a küldetés Csang-cseng rakétájának egyik része lehetett.

Az információk alapján a rakétán egy azonosíthatatlan teher is utazott.

Tanner Campbell, az Arizonai Egyetem kutatója és a csapat tagja szerint a Csang-cseng meglepően stabilan zuhant, a szakemberek ezért vélik úgy, hogy valami kiegyensúlyozta a rakétafokozat két hajtóművét. Ezt megerősíti, hogy a becsapódás két, egymást átfedő krátert hozott létre: a keleti 18, a nyugati 16 méter széles. A közel azonos méret hasonló tömegről árulkodik.

Hogy a titokzatos objektum mi lehetett, továbbra sem tudni. Campbell elképzelhetőnek tartja, hogy talán sosem derül fény a rejtélyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik