Tech

Megint börtönbe mehet a Samsung vezetője

JEON HEON-KYUN / POOL / AFP
JEON HEON-KYUN / POOL / AFP

Ötéves börtönbüntetést kért pénteken a Samsung számviteli csalással és részvényárfolyam-manipulálással vádolt ügyvezető elnökére, Li Dzse Jongra a dél-koreai ügyészség. Li és a többi vezető a hónapokon belül várható ítélethirdetés előtti utolsó tárgyaláson tagadta a vádakat — írja az MTI.

A Samsung Electronics 55 éves elnöke elleni bírósági eljárás három éve kezdődött. Lit és a vállalat más vezetőit egyebek mellett a Samsung leányvállalatainak 8 milliárd dollár (több mint 2776 milliárd forint) értékű, 2015-ös egyesülésével kapcsolatban vonták felelősségre. A vád szerint megsértették a tőkepiaci törvényt, hogy lehetővé tegyék a fúziót, ami Li számára nagyobb befolyást biztosított a csoport legfontosabb részének számító Samsung Electronicsben.

Az üzletembert korábban két és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiért megvesztegette Pak Gun Hje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját, hogy zökkenőmentesen megszerezhesse az ellenőrzést a Samsung-csoport felett.

A büntetésből összesen 18 hónapot töltött le, mert 2021-ben kegyelmet kapott. Li Dzse Jong, akit a nyugati üzleti világban Jay Y. Lee-ként ismernek, a néhai Li Kun Hi Samsung elnökének fia, és unokája a cégalapító Li Bjung Csulnak. Dél-Koreában sok bírálat érte a Samsungot a dinasztikus, klánszerű vállalatvezetés miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik