Tech

Kiderült, hol a leggyorsabb az internet

champpixs / Getty Images
champpixs / Getty Images

A héten elindult a világ első újgenerációs internetszolgáltatása, amely akár 1,2 terabit/másodperc (Tbps) adatátvitelre képes. A Kínában csak gerinchálózatként emlegetett infrastruktúra 3000 kilométernyi távolságban húzódik az északi Pekingtől a déli Guangdong tartományban található Guangzhou-ig — írja az Interesting Engineering.

Az országban nemcsak a vezetékes adatátvitel mondható fejlettnek, a hálózat kiépítésében résztvevő kutatók ugyanis 3,19 millió 5G-bázisállomás telepítésével is büszkélkedtek, demonstrálva a technológia dominanciáját a vezeték nélküli telefonálásban. Ez a szám meghaladja az Egyesült Államokban található állomások számát.

A beszámoló szerint Kína két évvel az iparági előrejelzések előtt érte el a vezetékes hálózat telepítése terén ezt a bravúrt.

Mint jelezték, az Egyesült Államok csak nemrég fejezte be az ötödik generációs internetre való átállást, amely jelenleg maximum 400 gigabit/másodperc (Gbps) sebességre képes. A szakértők úgy vélték, hogy az 1Tbps sebességű kapcsolat csak 2025-re lesz kivitelezhető.

A kínai hálózat sebessége 150 HD-film egy másodperc alatt történő letöltését teszi lehetővé. A keleti ország azonban elsősorban nem a lakosságnak szánja ezt a hálózati kapacitást, hanem a nemzeti oktatás és kutatás, valamint az 5G-hálózatok és a csatlakoztatott elektromos járművek további fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik