Tech

Ez a program megvédhet minket a természeti katasztrófáktól

Brownie Harris / Getty Images
Brownie Harris / Getty Images

A Google DeepMind csapata bemutatta a GraphCast nevű intelligens meteorológiai programját, amely az ígéretek szerint pontosabban és gyorsabban lesz képes megjósolni az időjárást, mint a jelenlegi rendszerek – írja az Interesting Engineering.

A techóriás mesterséges intelligencia részlegének kutatói által írt, a Science tudományos szaklapban megjelent tanulmány bemutatta a mesterséges intelligenciával működő modellt, amely 10 napra előre, eddig példátlan pontossággal, kevesebb mint egy perc alatt képes megjósolni az időjárást.

A modell a vizsgált mérések 90 százalékában jobban teljesített, mint az Európai Középtávú Időjárás-Előrejelzési Központ (ECMWF) által készített nagyfelbontású előrejelző (HRES) program. 

A GraphCast úgy vált „időjárási szakértővé”, hogy egy grafikus neurális háló segítségével megfigyelte az időjárási trendeket az ECMWF több mint 40 évnyi adatgyűjtésében. Amellett, hogy jobban teljesített, gyorsabb is volt, mint az eddig használt megoldások.

A mesterséges intelligenciamodell ciklonokról, árvizekről és szélsőséges hőmérsékletekről is képes előzetes információt adni, aminek köszönhetően már az események bekövetkezte előtt figyelmeztetni tudja az embereket, potenciálisan életeket mentve ezzel.

A csapat a bejelentéssel egy időben nyílt forráskódúvá tette a modellt, így annak kódja világszerte elérhető a tudósok és meteorológusok számára. Érdemes azonban kiemelni, hogy a modell nem foglalkozik az időjárás-előrejelzések bizonytalanságával, így kezdetben lehetnek hibái.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik