Tech

Nagyon fontos újítás érkezik a Waze-be

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Hiába egyre modernebbek az autóink, amelyek sokszor akár a környezetünket is képesek pásztázni, éves szinten még mindig több száz ember hal meg a magyar utakon közúti balesetben. Az egyik legnépszerűbb autós navigációs program, a Waze éppen ezért a napokban bejelentett egy új biztonsági funkciót, amely olyan helyeken figyelmeztet, ahol sűrűn történik baleset – írja a Slashgear.

Mint a szolgáltató közleményéből kiderül, amikor a Wazet használó sofőr olyan út vagy útszakasz felé közelít, ahol sűrűn történik baleset, figyelmeztetést kap, melynek részeként óvatosabb vezetésre, vagy egy biztonságosabb útvonalra való áttérésre ösztönzik a sofőrt. A Waze baleseti figyelmeztetéseit saját felhasználói adatbázisából származó baleseti jelentésekből és mesterséges intelligencia algoritmusok kombinációjából állítja össze.

Az értesítés részeként arról is tájékoztatást adnak majd, hogy milyen az út emelkedése, milyen az általános forgalom, valamint jelzi, hogy mellékútról vagy autópályáról van-e szó.

A figyelmeztető üzenetet úgy tervezték, hogy gyorsan jelenjen meg, de ne hozza a frászt a sofőrre, nehogy maga is balesetet okozzon. A Waze arra is figyel, hogy amennyiben az útszakasz az ön szokásos útvonalának része, akkor nem kap figyelmeztetést, mivel vélhetően ismeri már az útvonalat. Az új funkció hamarosan bevezetésre kerül a felhasználóknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik