Tech

Ez történik, ha dízelt tankol egy benzines autóba

Eleganza / Getty Images
Eleganza / Getty Images

Ha megszereztük a kellő rutint, a vezetés igen könnyű dolognak tűnik, azonban nagyon egyszerű drága hibát véteni a volán mögött. Az egyik legkellemetlenebb hiba például, ha valaki gázolajat tankol benzin helyett. Bár ez elsőre ritka bakinak tűnhet, Angliában éves szinten 150 ezren tankolnak rossz üzemanyagot a járművükbe. A Slashgear arra kereste a választ, hogy mi történik ilyenkor az autóval.

A dízelmotor és benzinmotor közti egyik fő különbség, hogy ameddig a benzinmotorban gyújtógyertyák robbantják be a hengerben lévő üzemanyag-levegő keveréket, addig a dízelmotorban az a kompresszió miatti felmelegedés hatására öngyulladással ég el és végez munkát.

Ezek az eltérő folyamatok jelentős belső különbségeket eredményeznek a két motortípus között, a végeredmény pedig az, hogy a két üzemanyag nem kompatibilis.

Egy dízelmotor működőképességének kulcsa a kenés, így ha véletlenül ólommentes benzin kerül az egyenletbe, az kifejezetten káros hatásokkal járhat, ugyanis bevonhatja a motor alkatrészeit, és így megszüntetheti a kenést. Ellenkező esetben a dízel nem aktiválódik villanásnyi elektromossággal, mint a benzin, ami azt jelenti, hogy a reakció nem megy végbe, és nem hajtja meg az autót. A dízel ellenben eltömítheti az üzemanyag befecskendezőket, a szűrőket és a vezetékeket is.

Hogy ez mekkora kárt okoz, az nagyban függ az olyan tényezőktől, mint hogy mennyi dízel került a tankba, mennyi benzin volt benne korábban, és ami talán a legfontosabb, hogy a hiba elkövetése után beindította-e a motort. Amint észlelte a hibát, kérje szakértő segítségét, és mielőbb távolítsa el az üzemanyagot a tankból. Ezt követően érdemes átvizsgálni az autót, mennyire terjedt el a motortérben a dízel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik